Ransonering igen?

Idag är det på dagen 70 år sedan andra världskriget började. Efter det krigsutbrottet tog det endast en dag tills privatbilism förbjudits i Sverige.

Det följande året infördes ransonering av en rad livsmedel. Det accepterades av de allra flesta, eftersom det var lika för alla och det fanns en krismedvetenhet. Sverige hade också lärt av misstaget när man inte ransonerade de första åren under första världskriget, med omfattande hungerkravaller som följd.

Klimatförändringarna är den största utmaning som mänskligheten någonsin stått inför. Därför förespråkar vissa ransonering av koldioxid (eller individuella utsläppsrätter som det ofta kallas i Sverige). Det är ett förslag som David Jonstad ingående skriver om i sin nya, läsvärda bok Vår beskärda del.

Redan idag är det 8 av 10 som absolut eller kanske är beredda att dra ner på bilresor, flygresor och övrig energikonsumtion om de vet att andra gör detsamma. Ytterligare 1 av 10 anser sig redan ha gjort allt de kan. Det är värt att fundera på.

Välkommen till min blogg!

Annonser

2 svar to “Ransonering igen?”

  1. Joakim Larsson Says:

    ÄNTLIGEN!

  2. Ransonering aktuellt « Hållplats Hådén Says:

    […] By Göran Hådén I mitt allra första inlägg på den här bloggen skrev jag om ransonering av koldioxid, eftersom det kan vara en avgörande del […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: