Sugen på kyckling?

I Sverige har djuren det bra! Eller?

Nästan alla av de 74 miljoner kycklingar som dödas i Sverige varje år kläcks i maskiner och får aldrig träffa hönan. De hålls inomhus i stallar som rymmer tusentals individer. I Sverige får man ha högst 36 kilo kycklingar per kvadratmeter, vilket motsvarar upp till 25 kycklingar per kvadratmeter.

Många kycklingar får benproblem orsakade bland annat av den tillväxtinriktade aveln. De växer alltså så snabbt att de får ont och i en studie hade drygt 15 procent av dessa broilerkycklingar försämrad rörelseförmåga. Ytterligare ett allvarligt problem inom kycklingindustrin är att avelsdjuren får gå hungriga. Om de fick så mycket mat de skulle vilja ha, så ökar risken för dödlighet och störd äggproduktion på grund av den höga tillväxten.

Kycklingarna får leva i ungefär 35 dagar innan de dödas. Årligen skadas och självdör omkring 150 000 kycklingar i samband med transport till slakterier i Sverige.

På slakterierna hängs kycklingarna upp och ned i fötterna, vid fullt medvetande. Sedan förs huvudet in i ett elektriskt vattenbad för att kycklingen ska bedövas innan halsen skärs upp och kycklingen förblöder till döds.

Kycklingar i Sverige:Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Kycklingar i USA:
Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Annons

5 svar to “Sugen på kyckling?”

 1. Tove Says:

  Nu säljs det ju t.o.m. fryst veggo-kyckling i affärerna, som smakar ungefär som kyckling! Quorn är också bra att ha istället för kyckling.

  Det finns massor av vegetariska recept på nätet, här t.ex.
  http://www.greenoption.org/recept

 2. Ett liv som gris « Hållplats Hådén Says:

  […] Hådén Att många miljoner djur även i Sverige behandlas som om de vore prylar utan liv, är inget nytt. Men den omfattande kartläggning och filmning som Djurrättsalliansen nu har gjort om hur grisar […]

 3. Vissa apor hyllas, andra torteras « Hållplats Hådén Says:

  […] fokus ligger på de få minuterna innan dödsögonblicket. Däremot är det fullt tillåtet att tortera miljoner kycklingar och andra djur hela deras liv. Till och med KRAV-hönor får trängas sju per […]

 4. Kronfågels djurplågeri « Hållplats Hådén Says:

  […] partistyrelse skriver jag idag i Aftonbladet med Djurens Rätts ordförande Camilla Björkbom om djurplågeriet i svensk […]

 5. Göran Hådén Says:

  https://www.forskning.se/2022/08/17/kycklingars-lek-visar-hur-de-mar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: