Jag i radio om lycka

Tänk dig att du i detta nu skulle vara i samma situation som mannen på bilden. Härligt! Eller? Forskning visar att miljonvinster och liknande i snitt endast ökar lyckan tillfälligt.

Här, 14 minuter in i klippet, kan ni lyssna på när jag i egenskap av kontaktperson för Charity Göteborg, denna morgon pratade om lycka i direktsändning i radio P4 Göteborg. Det handlar om att Charity Göteborg och lyckoaktivist.se delar ut pengar på stan idag.

Aktionen går ut på att slumpvis utvalda personer får två tjugolappar vardera. Den ena sedeln ska personen använda till något kul för egen räkning och den andra ska personen spendera på någon annan. Personerna ska sedan fundera igenom vilken av sedlarna som gav störst tillfredsställelse. Tanken med det här är att få folk att reflektera kring sin egen livsstil så att vi kan få ett samhälle där vi i högre utsträckning än idag bryr oss mer om våra medmänniskor.

Pengaprojektet är baserat på forskning utförd av Elizabeth W. Dunn m.fl. på University of British Columbia och Harvard Business School i mars 2008. Andra forskningsstudier har också resulterat i snarlika resultat.

Dessa forskningsresultat visar att människor som spenderar en del av sin inkomst på andra är lyckligare än de som inte gör det. För att se ifall den altruistiska handlingen var orsaken till skillnaden i lycka utfördes ett experiment med två testgrupper. Deltagarna fick 5-20 dollar för att antingen spendera på sig själva, eller på andra. Lyckan för den första gruppen visade sig oförändrad efteråt men gruppen som spenderat pengarna på andra blev mätbart lyckligare.

Gå in på charity.se och klicka på media, om ni vill se och läsa mediaklipp om samma aktion i andra städer.

För övrigt kan ni se mig i programmet Debatt i SVT1 kl. 22 ikväll, där jag eventuellt får en syl i vädret om bilindustrins ägande.

Ha en bra dag!

Annonser

7 svar to “Jag i radio om lycka”

 1. Anonym Says:

  Bra intervju! Charity har skrivit om aktionen. Bilder har de också 😉 Kolla http://www.charity.se, längst upp

 2. gvanosoprano Says:

  ”Dessa forskningsresultat visar att människor som spenderar en del av sin inkomst på andra är lyckligare än de som inte gör det. ”

  Borde inte det primära vara att hjälpa andra och inte göra sig själv lycklig om man bidrar med pengar till andra?

 3. Göran Hådén Says:

  gvanosoprano: För att få så många som möjligt att hjälpa andra, så tror jag att det är bra att även locka med att man själv ofta mår bra av att hjälpa andra, samt låta folk uppleva det själva i ett konkret test som den aktion vi gjorde.

 4. gvanosoprano Says:

  Förstår tanken, men tycker samtidigt att det är jävligt vidrigt att samhället tagit en sån roll att man själv ska vara den lyckliga om man hjälper andra? Förkastligt tänkande att man hjälper andra för att då ändå sätta sig själv i första rummet.

 5. Göran Hådén Says:

  För mig är de förmodade konsekvenserna för helheten viktigast.

 6. gvanosoprano Says:

  Blir ju förmodligen större konsekventer för helheten om tankesättet sakta ändras än om vi håller fast vid denna egocentriska världsbild. Am I wrong?

 7. Göran Hådén Says:

  Jag tror att tankesätt ändras mer av den här typen av aktioner, än av att bara vädja för altruistiska handlingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: