Mer är inte alltid bättre

Nu har vi ekonomisk tillväxt i Sverige igen, främst på grund av att vi köper mer livsmedel. Igen. Konsumtionen av livsmedel i Sverige ökade volymmässigt med 24 procent bara mellan år 1993 och 2005, enligt nationalräkenskaperna.

I klimatdebatten uppmanas vi att inte slösa eller slänga mat. Men fortfarande är ekonomisk tillväxt – att vi hela tiden måste producera mer och mer – det i praktiken övergripande politiska målet för de flesta politiker.

Trenderna för ekonomisk tillväxt och koldioxidutsläpp har länge gått hand i hand. Ju mer tillväxt, desto högre koldioxidutsläpp. Regeringen påstår att den här kopplingen inte längre är så stark i Sverige, men det beror på att när till exempel Kina producerar saker åt oss, så räknas det som Kinas utsläpp.

I Storbritannien har regeringsrapporten Prosperity without growth? (Välstånd utan tillväxt?) nyligen tagit upp behovet av ett helt nytt sätt att organisera vår ekonomi. Även i Sverige diskuteras ett nytt ekonomiskt system lite här och var.

Den stora omställning av samhället som vi måste göra för att klara klimatet kommer att ge oss ekonomisk tillväxt ett tag till. Det kan vara bra, för huvudfokus måste ligga på klimatet de närmsta åren. Men sedan måste vi snabbt skapa ett samhälle där vi satsar på verkliga värden. Det kommer inte att bli lätt att ändra det ekonomiska systemet. Men alternativet – att ändra på naturens villkor – är ju faktiskt omöjligt.

De flesta stora religioner vill inte att vi ska fastna i materiella ha-begär. Även de stora tänkarna inom liberalismen, konservatismen och socialismen var (när dessa ideologier formades) överens om att när vi uppnått ett gott materiellt samhälle så är det andra saker än konsumtion och ekonomi som ska växa.

Ekonomin galen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: