Så blir du lyckligare!

De allra flesta psykologer ägnar sig åt att försöka bota olyckliga. Det är dock betydligt enklare att förebygga depressioner än att bota dem. På samma sätt kan normalmående människor bli lyckligare.

Lyckoforskningen har exploderat de senaste åren och det finns idag så mycket underlag att forskarna är överens om det viktigaste, men hittills har fokus mest varit på vad som gör länder och grupper lyckligare.

Boken Lyckans verktyg från 2008 är något så fantastiskt som en stor guide till hur enskilda personer kan bli lyckligare, som är strikt baserad på forskning om vad som fungerar och inte. Författaren Sonja Lyubomirsky, professor i psykologi och en av världens ledande lyckoforskare med nästan 20 års erfarenhet, har själv genomfört ny forskning för att få ett komplett underlag till boken.


Lyckans verktyg bygger alltså på solid vetenskap, men är dessutom pedagogisk, rolig att läsa och har flera användbara självtest, där man kan följa sin egen lyckoutveckling över tiden. Boken är indelad i tre delar: ”Så uppnår du verklig och varaktig lycka”,
Lyckostrategier” och ”Att hålla kvar lyckan”.

Viktigt för läsaren att ha i åtanke är att de flesta lyckostudier är från USA och västvärlden. Därför kanske alla Lyubomirskys råd inte hjälper personer i fattiga länder lika bra, och resultaten är genomsnitt, som enskilda givetvis kan avvika ifrån.

Cirka hälften av vår lycka beror på våra gener. Det har framkommit bland annat genom jämförelser mellan enäggstvillingar som skilts åt vid födseln; de blir ändå ganska lika till personligheten – och till lyckonivån. För den lycka som inte avgörs genetiskt, så har det visat sig stämma med det gamla uttrycket: Det viktigaste är inte hur man har det, utan hur man tar det.

Det finns gott om myter om lycka. Lyubomirsky avfärdar bland annat påståendet att det är bra att grubbla ibland eller tron att ”om jag bara uppnådde det och det, så skulle allt bli bra”. De vägar till lycka som däremot fungerar samlar hon i tolv lyckostrategier, där man ska börja med de som passar en bäst. Många av dessa kan låta självklara, men mer förvånande kanske är vad som inte finns med!

Lyckostrategierna
1. Uttryck tacksamhet.

2. Tänk positivt.
3. Jämför dig inte med andra.
4. Var snäll.
5. Vårda sociala relationer.
6. Lär dig härda ut.
7. Lär dig förlåta.
8. Sträva efter flow.
9. Njut av livets glädjeämnen.
10. Sätt upp mål och sträva dit.
11. Utöva religion eller andlighet.
12. Ta hand om din kropp

I Lyckans verktyg finns viktiga fördjupningar om dessa strategier och konkreta råd som är enkla att komma igång med. Det här kan mycket väl bli en av de mest givande böcker du någonsin har läst – dels för din egen del, men också för att lyckliga människor hjälper andra mer.

9 svar to “Så blir du lyckligare!”

 1. Världens enklaste lyckotips « Hållplats Hådén Says:

  […] hur du bäst bryter dåliga vanor. Läs här om hur du bäst tillämpar lyckostrategierna från det här […]

 2. Julklappstips: Lyckans verktyg finns som pocket nu « Hållplats Hådén Says:

  […] Jag har tidigare skrivit en gedigen recension av boken här. […]

 3. Göran Hådén Says:

  Nu kostar den endast 36 kr! Kanske läge att köpa flera och ge bort till folk?
  http://www.prisjakt.nu/bok.php?p=1090205

 4. Bloggens bästa « Hållplats Hådén Says:

  […] finns det tre inlägg som kan vara särskilt bra att börja med: 1. De enklaste lyckotipsen 2. Den bästa lyckoboken 3. En käck och kort […]

 5. Lyckohets? « Hållplats Hådén Says:

  […] Liknande kritik framkommer ibland och visst, det finns en social press att vara lyckad och massor av självhjälpsböcker som bara delvis råkar stämma överens med forskningen. Men varför fördjupa sig i sådant, när det finns gott om seriös lyckoforskning som på lyckobloggen.se och i boken Lyckans verktyg? […]

 6. Summary – Tips on deepening | Find Happiness Says:

  […] George Haden goran.haden @ find-happiness.tk […]

 7. Timeshifters « Hållplats Hådén Says:

  […] Jönsson (även hennes andra tidsböcker). Rik på riktigt av Jörgen Larsson och Fredrik Warberg. Lyckans verktyg av Sonja […]

 8. Göm din ånger i ett kuvert « Hållplats Hådén Says:

  […] Sonja Lyubomirskys bok Lyckans verktyg, sida […]

 9. Sammanfattning – tips på fördjupning « Lyckobloggen Says:

  […] Göran Hådén goran.haden@globalhappiness.com […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: