Plan B 3.0

Det finns goda skäl att kalla miljögurun Lester Browns bok Plan B 3.0 för den enskilt viktigaste klimatboken. Till och med Kinas premiärminister har citerat boken offentligt.

I stora drag är första halvan av boken en makalös lägesbeskrivning och andra halvan är full med hoppingivande förslag på lösningar. Dessa har sin utgångspunkt i en mängd framgångsrika lokala initiativ som redan genomförts runt om i världen. Browns grundidé är att vi helt enkelt ser till att sprida den bästa befintliga och beprövade tekniken och metoderna över hela världen, i den mån det passar med lokala förutsättningar.

Plan B 3.0 kommer inte bara att minska mänsklighetens klimatpåverkan globalt med 80 procent till år 2020 – den kommer även att stabilisera folkmängden, utplåna fattigdomen och övergripande återställa balansen i jordens ekologiska system. Allt till en kostnad av 190 miljarder dollar per år, det vill säga en tredjedel av USAs militärbudget. Även om kostnaden skulle bli tio gånger så hög, så är kostnaden ändå lägre än många tror.

Boken är faktaspäckad och har källhänvisningar till allt. Hela boken finns digitalt och gratis på svenska här, där man även kan gå med i den svenska plan b-rörelsen.

En sammanfattning av boken finns här

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Plan B 3.0”

  1. Anonym Says:

    Nu finns Plan B 4.0 ute på engelska!
    http://www.earthpolicy.org/images/uploads/book_files/pb4book.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: