Om sannolikhet

96 procent av alla svenska hushåll har hemförsäkring. Många pensionssparar extra av oro för att få det lite sämre sina sista år i livet. Många vågar inte alltid gå närmaste vägen utomhus av rädsla för att bli överfallen. Vi använder bilbälten, cykelhjälmar, vaccineringar och mycket annat som allt bygger på strävan efter ökad trygghet, även om det är lite obekvämt.

Men när det gäller klimatet så verkar det finnas ett helt annat tänkande kring vilka risker som är rimliga att ta. De allra flesta skulle aldrig spela rysk roulette, men nu är det precis vad vi gör med klimatet. Insatsen är inte ”bara” ett människoliv, utan universums samtliga för oss kända ”högre” livsformer.

Ingen kan veta exakt var den kritiska gränsen går för när vi når ”the tipping point”. Men utifrån den kunskap vi har gör forskarna sannolikhetskalkyler.

Dessa landar i att de klimatmål som den svenska regeringen vill att världens länder ska enas om innebär ungefär 50 procents risk att de flesta människor och djur inte kommer att överleva. Det är tre gånger sämre odds än för ”vanlig” rysk roulette. Vad hände med försiktighetsprincipen?

Nej till rysk roulette i klimatpolitiken

Lägg därtill att regeringens åtgärder inte på långa vägar räcker för att nå deras egna mål. De flesta klimatforskare tror inte att vi klarar att hålla den globala temperaturökningen under tre grader, vilket bland annat tros innebära att hela Amazonas regnskogar med halva jordens biologiska mångfald brinner upp och frigör ytterligare enorma mängder växthusgaser.

Därför hoppas vissa på geoengineering som en sista utväg, det vill säga desperata åtgärder som att skicka upp speglar i rymden som i bästa fall hindrar lagom mycket solljus från att nå jorden. Då kan vi verkligen tala om höga risker.

Men än har vi sannolikheten på vår sida för att kunna klara klimatkrisen på ett relativt smidigt sätt. Men det kräver att vi sätter igång på allvar nu och gör det som forskarna menar är nödvändigt. Eller så litar vi på extrem tur och hoppas att allt ordnar sig ändå. Hur tycker du att vi ska göra?

Vårt krav på ständig ekonomisk tillväxt krockar med naturens villkor. Visst är det en stor utmaning att ändra hur vi sköter ekonomin, men alternativet – att i grunden ändra naturens villkor – är ju faktiskt omöjligt så vitt vi vet. Fast det är klart, om det ändå skulle hända så blir det ju plötsligt väldigt sannolikt att det har hänt… 🙂

Vodpod videos no longer available.

Det är i alla fall sannolikt att det är sannolikt att man även blir lyckligare av att engagera sig för klimatet! Mer om det imorgon.

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Om sannolikhet”

  1. Lyssna på försäkringsbolagen! « Hållplats Hådén Says:

    […] på försäkringsbolagen! Av Göran Hådén De som varken bryr sig om forskare eller försiktighetsprincipen, kan väl i alla fall lyssna på försäkringsbolagen? De har ju faktiskt ett ekonomiskt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: