Stigfinnarna

Det känns inte alltid stimulerande att engagera sig. Problemen kan ibland kännas övermäktiga och vi ser inte alltid den konkreta effekten av våra politiska handlingar. Minsta sten kan bli ett berg att klättra över när känslan av maktlöshet hotar att släcka vår inre glöd.

Men vi hämtar vår kraft i en insikt om att varje enskild handling påverkar vår omvärld och framtid. Det ger oss stora möjligheter, men även ett stort ansvar. Att inte respektera naturens villkor drabbar i längden alla jordens invånare – även oss själva. Någonstans tycks vi ha förlorat insikten att livskvalitet inte kan mätas i pengar.

För var dag som går låter vi gifter spridas i naturen och samlas i våra kroppar. Vi vet att vi måste ändra livsstil och problemen blir svårare ju längre vi väntar. Det krävs tålamod och envishet för att rubba ingrodda tankemönster. Tiden för eftertanke får inte drunkna i ett hav av mediabrus och reklam.

Stora problem kräver radikala lösningar och ett annat sätt att tänka än det som orsakade problemen. Vi gröna ifrågasätter saker som andra tar för självklara. Vi är både stigfinnare och aktiva i dagspolitiken; vi är både före vår tid och mitt i den.

Vår rörelse är i början av sitt arbete och utmaningarna är stora. Redan idag kan vi dock se vissa resultat. Medvetenheten om miljöproblemens allvar har ökat kraftigt, vilket har medfört att alla partier har en bättre klimatpolitik idag än för några år sedan. Långt ifrån tillräckligt – javisst – men vi är ändå på väg att vända skutan! Även i andra politiska områden som lyckoforskning, hbt, rasism med mera, har det blivit betydligt bättre, även fast det ännu finns mycket kvar att göra.

Den gröna vägen handlar inte om vi och dem. Den handlar inte heller om egoism. Den handlar om att se till helheten. Därför söker vi samarbete och förståelse för att förverkliga vår gröna vision. Miljöpartiet de Gröna är inget självändamål, utan den gröna rörelsens parlamentariska gren. Prestige får inte hindra oss från att förutsättningslöst stanna upp, reflektera och ifrågasätta även våra egna idéer, strukturer och metoder.

Det sägs att en fjärils vingslag i Amazonas kan vara början till en orkan i Europa. Oavsett om det stämmer eller inte, så är världen är full av komplexa samband och ömsesidiga beroenden. Därför ska vi inte betrakta oss som naturens härskare. Vi kan inte veta hur lite eller mycket vi har förstått.

Däremot kan vi se hur det myllrar av liv under varje liten sten på vår planet. Vi är en del av något oändligt mycket större. Denna insikt manar till ödmjukhet, men också till medveten handling. Kanske är det just när vi själva förmår njuta av livet och naturen som vi påminns om vad det är vi kämpar för.

Idag fyller Miljöpartiet de Gröna 28 år. Grattis!

Annonser

Etiketter:

Ett svar to “Stigfinnarna”

  1. Årets gröna riksdagsmotioner « Hållplats Hådén Says:

    […] opinionsbildningen. Bra förslag lanseras också ofta av andra partier några år senare. Det som stigfinnande miljöpartister motionerar om idag är således ofta saker som blir verklighet i framtiden när […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: