Tyska gröna framåt

Idag gästbloggar Valter Mutt, som är omvärldsanalytiker åt Miljöpartiets ena EU-parlamentariker Carl Schlyter. Inlägget är en analys över de tyska grönas valframgång:

Miljöpartiet de Grönas tyska systerparti Die Grünen gick i gårdagens förbundsdagsval fram med 2,6 procent och fick sitt bästa resultat någonsin i ett nationellt val: 10,7 procent. Den tidigare portalfiguren Joschka Fischers pensionering från aktiv politik blev uppenbarligen inte alls det avbräck för Die Grünen som en del häromåret förutspådde. Och av valresultatet att döma så har de tyska gröna också vunnit på den försiktiga återradikalisering som utmärkt partiet sedan den utpräglade pragmatikern Joschka släppte rodret efter förra valet.

Ifjol kallades en extra partikongress in – efter att mer än 10 procent av lokalavdelningarna krävt detta – om partiets Afghanistanpolitik, som resulterade i en uppmaning till de gröna förbundsdagsledamöterna att rösta för hemtagning av de tyska trupperna om inte en rad villkor uppfylls. Och vad gäller partiets ekonomiska politik så har en tydlig vindkantring ägt rum sedan Gerhard Schick ersatte den ”marknadsgröne” Oswald Metzger som ekonomiskpolitisk talesperson, den senare har sedermera gått över till CDU.

Återinförande av förmögenhetsskatt, införande av aktieomsättningsskatt och höjd inkomstskatt för höginkomsttagare utgjorde några av punkterna i de grönas valplattform. Sven Giegold heter en annan av arkitekterna bakom radikaliseringen av den ekonomiska politiken, han är en av grundarna av den tyska Attac-rörelsen och företräder Die Grünen i det nyvalda EU-parlamentet och är liksom Schick professionell ekonom.

Kärnkraft - nein danke

Någon ogrumlad glädje råder dock inte idag hos våra tyska vänner, för när allt kommer omkring misslyckades man såväl i föresatsen att bli tredje största parti (nu förblir man förbundsdagens minsta) som att förhindra en rent borgerlig regering.

Nu återstår inget annat än ”knallhård opposition mot en radioaktiv regering”, som de grönas tidigare miljöminister Jürgen Trittin uttryckte sig på valnatten; den nya regeringen förväntas ge flera kärnkraftverk tillstånd till förlängda driftstider och på sikt rentav helt upphäva den kärnkraftsavveckling som den tidigare rödgröna regeringen tog beslut om. Partierna i den nya borgerliga koalitionen – CDU/CSU och FDP – har svart respektive gult som sina färger och tyska kärnkraftsmotståndare brukar framhålla att just dessa färger återfinns på behållare för atomsopor och andra utrymmen där man varnar för radioaktiv strålning.

Se även tyska medier om valet

Valter Mutt

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Tyska gröna framåt”

  1. Grönt rekordval « Hållplats Hådén Says:

    […] har radikaliserats och skördar nu historiskt stora framgångar, vilket jag tidigare bloggat om här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: