När läkemedel gör mer skada än nytta

Mental miljö-piller

Idag är det FN:s internationella dag för äldre. Ett stort problem i Sverige är att många äldre får tio eller fler läkemedel per dag. Det är ofta för mycket och tillsammans kan läkemedlen få en annan effekt än var för sig. När det gäller personer över 80 år är kunskapen bristfällig även när det gäller enskilda läkemedels effekt.

Var fjärde patient ordineras direkt olämpliga eller farliga läkemedel. Var fjärde person över 80 år tar regelbundet och under lång tid sömntabletter. Detta trots att tabletterna efter några veckor inte ger bättre effekt än vanliga sockerpiller.

Felaktig läkemedelsanvändning försämrar både hälsan och samhällsekonomin. Det här är inget nytt problem, ändå löses det inte. Läget förvärras till och med.

Ett par förslag för att förbättra läget är att tillsätta en haverikommission för läkemedelssäkerhet och att införa en skyldighet för personal att anmäla om man misstänker att någon drabbats av felaktig läkemedelsanvändning som leder till läkemedelsvanvård. Undersökningar har också visat att alternativ till läkemedel för äldre som fler möjligheter till naturupplevelser, husdjur och mänsklig kontakt föga förvånande vore bra.

Etiketter: , ,

2 svar to “När läkemedel gör mer skada än nytta”

  1. Ellinor Says:

    Det är förvånansvärt få människor som har kommit till denna insyn. Jag själv är mycket övertygad om att mänsklig tillit, att vi bryr oss om våra medmänniskor är av betydligt större vikt än att ”vräka i” folk mediciner. Ofta når vi ett bättre resultat genom att finnas till för de som behöver oss. Även husdjur har natuligtvis en starkt positiv inverkan på de flesta.

  2. Därför MP i val till region/landsting « Hållplats Hådén Says:

    […] medicinska äldrevårdsavdelningar ska inrättas i samtliga sjukvårdsområden. Många äldre får för mycket läkemedel. Mer natur, djur och mänsklig kontakt kan för många vara effektivare, även för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: