Djurfri cirkus i EU

Idag är det Djurens dag, så grattis till dig, mig och alla andra som rent biologiskt sett är djur! Emellertid brukar även Djurens Rätt syfta på alla djur utom människan när de använder ordet djur. Annars skulle bland annat kravet på djurfria cirkusar te sig lite märkligt…

Men det finns ju faktiskt en djurfri cirkus som både är gratis och tragikomiskt underhållande att följa, nämligen i EU.

Efter att Irland nu röstat ja till Lissabonfördraget, så är det (förenklat) den här mannen som personligen avgör om en halv miljard människor i EU ska få en ny grundlag eller inte:

Václav Klaus, Tjeckiens president, tror inte att det finns någon klimatkris. Men nu är det till honom vi som tycker att demokrati är viktigt får sätta vårt hopp.

För att Lissabonfördraget ska trädas i kraft behöver det godkännas av samtliga EU-länders parlament. Det är färdigt. Rent formellt behövs då underskrift från samtliga regeringschefer, och det är här Václav Klaus kommer in i bilden, genom att helt enkelt vägra skriva under! Med hjälp av sjutton senatorer har han istället dragit igång en domstolsprocess, där landets författningsdomstol ska grans­ka om Lissabonfördraget strider mot Tjeckiens konstitution.

Den processen kan ta så lång tid att Storbritannien hinner hålla val i maj 2010. I opinionsmätningarna leder den konservative ledaren David Cameron stort över premiärminister Gordon Brown. Cameron har lovat utlysa folkomröstning om Lissabonfördraget. Den omröstningen skulle med mycket stor sannolikhet sluta med ett nej. EU respekterar förvisso normalt sett inte några nej, men frågan är vad EU rimligen kan hitta på för att kringgå om det blir ett nej från Storbritannien nästa år.

Den stora frågan nu är därför om Václav Klaus kommer att stå emot det gigantiska trycket han nu utsätts för att skriva under.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Djurfri cirkus i EU”

  1. Göran Hådén Says:

    http://svt.se/2.22620/1.1721738/tjeckien_villkorar_underskrift

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: