Ja till nej till jasägare

Försvarsminister Sten Tolgfors vill att riksdagen ska överlåta åt regeringen att nästa år storsatsa på stridsflygplanet JAS 39 Gripen.

I budgetpropositionen skriver regeringen följande: ”Regeringen föreslår att riksdagen godkänner att regeringen under 2010 får besluta om anskaffning av ny radarjaktrobot, utveckling och uppgradering av JAS 39 Gripen C/D, anskaffning av taktisk obemannad flygfarkost (TUAV) samt i övrigt får fatta nödvändiga beslut beroende på oförutsedda förändrade förutsättningar.”

Det här är den största satsningen som regeringen gör i statsbudgeten och den finns gömd i några rader i en av bilagorna. Kostnaden lär bli tiotals miljarder, men inte ens militären själva anser att vi behöver nya plan. Alla riksdagens partier har dessutom gång på gång i försvarsutskottet enats om att alla stora vapenprojekt ska beslutas av riksdagen.

Tolgfors påstår ändå att beslut inte kommer att tas förrän om 6-7 år och att regeringen avser att återkomma till riksdagen i denna fråga.

Om inte vi säljer så gör någon annan det, brukar det heta. Med samma logik skulle regeringen kunna försvara statliga bordeller och statlig drogförsäljning. Själv föredrar jag att konsekvent förorda exemplets makt – att konkret genomföra alternativ, som ökar chansen att andra länder/städer följer de goda exemplen.

Hur troligt är det till exempel att vi hade fått igenom trängselavgifter i Stockholm, om ingen annan stad redan haft det? På samma sätt bör Sverige visa vägen genom att ställa om vårt försvar på allvar.

Etiketter: , , , , , , ,

Ett svar to “Ja till nej till jasägare”

  1. Anonym Says:

    Allan Widman, Folkpartiets ledamot i Försvarsberedningen, verkar inte riktigt hålla med Sten Tolgfors:
    http://allanwidman.blogspot.com/2009/10/ingen-gris-i-sacken.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: