Därför är det så bråttom

Nu dör 300 000 människor om året på grund av klimatförändringarna och 325 miljoner är direkt påverkade. Det är illa nog, men om världens länder inte förhandlar fram ett starkt klimatavtal på COP15 i Köpenhamn 7-18 december, så är det bara början.

Redan på 70-talet varnade FN för en ”möjlig katastrofal uppvärmning”. Att värma upp jorden är som att värma upp vatten i en kastrull på elspis. Även efter att vi stängt av plattan, så fortsätter det att bli varmare – i många år till när det gäller världen. Vi kan inte veta exakt hur bråttom det är, men vi vet att läget är akut och att vi som lever nu därför har chansen att påverka utvecklingen och bli tidernas största hjältar!

Det skulle endast kosta några få procent av BNP att klara klimatet om vi agerar nu, men ju längre vi väntar, desto dyrare kommer det att bli. När som helst kan vi passera den kritiska gräns då det är för sent att agera annat än med desperata åtgärder som geoengineering, vilket kan innebära att skicka upp speglar i rymden som ska göra att färre solstrålar når jorden…

De mål som den moderatledda regeringen driver i förhandlingarna, innebär att det troligen kommer krävas en rejäl portion tur för att de flesta människor och djur ska överleva. Det är forskarnas bedömning som vi måste förhålla oss till.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: