Ibland går det väldigt fort

När det blev dags att mobilisera för andra världskriget, så tog det bara några månader för de flesta bilfabriker i USA att ställa om och istället producera för krigsindustrin. År 1944 höjdes skatten i USA med 132 procent, men allt detta accepterades eftersom det var krigstider.

1961 bestämde sig USA för den till synes omöjliga uppgiften att skicka folk till månen innan decenniets slut och lyckades. Därmed inte sagt att det var en klok prioritering, men det är ännu ett exempel på massiv mobilisering.

När hela Sovjetunionen plötsligt rasade ihop som ett korthus, så gick det åter väldigt fort.

För ett år sedan behövde världens regeringar bara några veckor för att trolla fram enorma summor för att stävja finansförändringarna. Pengar som skulle räckt flera gånger om för att rädda klimatet.

Förändringar kan självklart ske väldigt fort även idag. Det är rentav vanligt med tipping points i allehanda processer. Ändå är tron på snabba förändringar nästan obefintlig. TINA (There Is No Alternative) lägger sig som en våt filt över många brinnande visioner. Till och med att Sverige skulle rösta Nej till EMU 2003 gav 3,25 gånger pengarna ett halvår innan valet.

Listan kan göras lång och ingen av de här händelserna är ju helt jämförbara med läget idag, men alla lär de oss något som vi lätt glömmer bort ibland – att definitionen av vad som anses politiskt möjligt och realistiskt kan ändras oerhört snabbt. I alla fall när det finns mod.

Annonser

Etiketter: ,

2 svar to “Ibland går det väldigt fort”

  1. Hur budskap sprids « Hållplats Hådén Says:

    […] tipping points. Det har även opinionen. Så varför sker avgörande förändringar i samhället ofta plötsligt och oväntat? Det finns ju flera teorier om det, men enligt boken Made to stick är det […]

  2. Hänt på 10 år « Hållplats Hådén Says:

    […] dn, j, hh, gp, po, kp folk, folk och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: