Tvågradersmålet är inte himlen

Ikväll fokuserar SVT:s Vetenskapsmagasinet på tvågradersmålet, dvs. att den globala medeltemperaturen inte får öka mer än två grader jämfört med förindustriell tid. Programmet kan ses här.

Ofta sägs det att vi undviker farliga klimatförändringar om vi klarar tvågradersmålet. Det är sant att +3 grader skulle vara mycket värre. Men även om vi klarar tvågradersmålet innebär det att vi troligen får leva med bland annat att:

* 15–40 procent av växt- och djurarterna utrotas.
* Stora områden i Afrika, Australien, medelhavsområdet, och västra USA drabbas av utbredd torka och ökenutbredning
* Europa omkring vartannat år utsätts för starka värmeböljor, liknande den 2003 (då upp till 35 000 människor dog och jordbruket förlorade 12 miljarder dollar)
* Länder som Maldiverna blir obeboeliga.

Källa:
David Spratt, Philip Sutton Climate Code Red – the case for a sustainability emergency, Carbon Equity Greenlap Strategic Institute, Friends of The Earth, ISBN 978-1-920767-08-2, First published February 2008.

Det här gör att allt fler nu kräver 1,5 grader som mål, vilket i praktiken innebär att vi inte bara snabbt som ögat måste stoppa de flesta utsläpp av växthusgaser – vi bör också binda tillbaka delar av det vi redan släppt ut. Enligt färska beräkningar från brittiska Met Office pekar dagens utsläppstrender på att världen kan nå 2-gradersgränsen redan om 20-30 år, och därefter snabbt klättra 4-5-6 grader under 2000-talets andra hälft.

Men än så länge har vi ett val. Diskutera frågan och läs mer här.

Text aktivism i tv-skärmen

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Tvågradersmålet är inte himlen”

 1. Martin Saar Says:

  Hej Hållplats Hållén!
  Har vi verkligen ett val. Är inte redan 2 grader ett föråldrat mål omöjligt att uppnå?

 2. Göran Hådén Says:

  Hej Martin!

  Jag ser det så här:
  En sak som gör att det aldrig är kört förrän det verkligen händer, är att vi kan välja att mobilisera enormt för att binda tillbaka en del av de utsläpp vi redan gjort.

  En andra sak är att ingen vet exakt var gränserna går, vissa scenarion är mycket mer troliga än andra, men vi vet inte säkert. Med lite tur så har vi fortfarande tid.

  En tredje sak som gör att det är meningslöst att ge upp tvågradersmålet eller tuffare mål, är att engagemang kan ge personlig lycka, se t.ex. https://hallplatshaden.wordpress.com/2009/09/04/jakten-pa-lycka-i-overflodssamhallet/

  Mvh Göran Hådén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: