Åtgärder utomlands ingen genväg

ITPS – Institutionen för tillväxtpolitiska studier – konstaterar i ”Överskattade genvägar i klimatpolitiken” att det generellt inte är billigare eller mer kostnadseffektivt att satsa på utsläppsreduktioner i andra länder, än i Sverige. Regeringen har fortfarande inte fattat det här riktigt, men tids nog kanske.

Tekniköverföring genom klassiska biståndsprojekt är svårt, men CDM-projekt är ännu värre. Detta snabbspår saknar ofta lokal förankring och genomgår inte samma dialog om vad som faktiskt efterfrågas från mottagarländernas sida, vilket är regel när det handlar om vanliga biståndsprojekt. Vattenkraftsprojekt i Kina med stora folkomflyttningar som följd visar på problemet. Det blir inte lättare när de som berörs förstår att dammen byggs för att de som bor i EU inte vill minska sina egna utsläpp. Och det är bara ett exempel på problem.

Vattenkraft är hur som helst inte så bra för klimatet i varma länder. När vattennivån sjunker hinner mycket växa till strax över den nya lägre vattennivån, innan dammen snabbt fylls på och dränker denna nya växtlighet. Då frigörs stora mängder av växthusgasen metan.

Vissa klimatåtgärder passar att utföra i fattiga länder, men vi kommer inte undan att sopa rent framför vår egen dörr.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: