Tio sätt att öka tillväxten!

En lätt modifierad version av en grundtext från Anders Erkéus:

Ekonomisk tillväxt är inte vägen till lycka. Ändå har politiker i någon sorts brist på bättre valt ekonomisk tillväxt som enda väg för att övergripande mäta framsteg. En väg som förutsätter att vi hela tiden producerar och konsumerar mer.

Som om det inte fanns utrymme för omfördelning av resurserna och att någon gång få känna sig nöjd med antalet prylar. Vi tillhör de 20 procent av jordens befolkning som förbrukar 86 procent av jordens resurser, men vi fortsätter att sträva efter mer!

All tillväxt är inte bra tillväxt. Det viktigaste är hur människor, djur och miljö mår. Mer pengar och ökad materiell välfärd är viktigt för dem som inget har, men för de flesta av oss som läser det här är mer tillväxt inget bra recept för mer lycka. En majoritet föredrar sänkt arbetstid framför höjd lön. Tillväxtfotboll

Tillväxtfotboll i Linköping. Den gröna målvakten har just räddat världen från ytterligare sparkar.

Om ekonomisk tillväxt verkligen vore bra som övergripande mål för samhället, så skulle följande tio tips framstå som fullt vettiga:

1. Stimulera brottsligheten, så att lås, galler, larm, kofötter, rånarluvor och övervakningsteknologi säljer bättre. Då får också glasmästare, vaktbolag och advokatfirmor ett lyft.

2. Avskaffa alla kvalitetskontroller på varor, så håller de garanterat sämre och behöver ersättas snabbare.

3. Misshandla dina nära och kära. Då ökar BNP och mängder av arbetstillfällen skapas av de ambulanser, poliser, rättpsyk, domstol och pappersarbete som krävs.

4. Fortsätt hitta sätt att skapa mera stress och neuroser, så att läkemedelsföretag, terapeuter och tröstgodisförsäljning blomstrar.

5. Stimulera att allt fler ytor upplåts till betald reklam, så går det mer pengar både till reklamen själv och eventuella köp orsakade av densamma. Varför inte lagstifta om obligatorisk reklam vid telefonsamtal och reklam ”in your face, all over the place”?

6. Förbjud utlåning och delande på verktyg och maskiner, så att alla måsta ha varsin udda grej som man använder en gång vart tredje år.

7. Stimulera modetänkande och årsmodeller i fler branscher så att omsättningen ökar.

8. Förbjud bär- och svampplockning, grönsaksodling i trädgården och närproducerat. Tvinga ut folk till köpcentrum.

9. Kalhugg, dika ut och släpp ut mera växthusgaser, så får vi fler översvämningar att röja upp och återuppbygga efter, vilket kräver en väldig massa jobb.

10. Starta krig (men bara om du tror på snabb seger). Minns hur bland andra dåvarande statsminister Göran Persson öppet resonerade om huruvida kriget i Irak skulle bli bra eller dåligt för tillväxten, innan han bestämde sig för om han var för eller emot kriget.

Alltså: Får man drömma om en nyanserad tillväxtdebatt som inte bara handlar om att kortsiktigt maximera siffror? Ja, på högsta politiska nivå i Storbritannien och Frankrike får man numera det. Mammon är inte Gud.

tillväxt”>Andra om tillväxt: Ställ om, Så blir du rik på miljön, Sasja Beslik, Kinas industri ökar takten, SD:s politik ett hot mot tillväxten, S-studenter tillväxtkritiska, GD ledare: Tillväxt istället för klimat, Idrottslag för tillväxt, KB, Fb, VASvD, NyT, GD, HG, SvD2, Sydsv, ETC, AB

Annonser

Etiketter: , , , , ,

4 svar to “Tio sätt att öka tillväxten!”

 1. Apan Says:

  Wow så ologiskt. Kom tillbaks när du lärt dig lite om världen och hur den fungerar

 2. Göran Hådén Says:

  Hej Apan!

  Vad trevligt att Du besöker min blogg! Du behöver dock förtydliga till vart jag ska komma tillbaka, för det är ju liksom Du som är besökaren 🙂

  Bästa hälsningar
  Göran Hådén

 3. Daniel Helldén Says:

  Det roliga med detta är ju just att det är detta sätt som man (tillväxtoreflekterarkramarna) resonerar, fast lite mer inlindat.

  Kanske finns en risk att vissa faktiskt tar det för goda råd…

  Daniel Helldén

 4. Göran Hådén Says:

  Det är en risk jag är beredd att ta 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: