Lag Nord mot Lag Syd på COP15

COP15 är en plats där man ena minuten pratar med någon från Marocko, nästa minut med någon från Nepal och strax därpå med folk från Azerbadjan. I Köpenhamn stärks nu det globala klimatnätverket kraftigt.

En majoritet av världens länder stödjer nu ö-staternas krav att den globala medeltemperaturen inte får öka mer än 1,5 grader. I praktiken lär ända inte den linjen vinna eftersom länderna som står för det mesta av utsläppen nöjer sig med tvågradersmålet och förespråkar utsläppsmål som gör att utsläppen globalt inte kommer att börja minska förrän år 2040! Värst är Ukraina vars mål är att inte öka sina utsläpp med mer än 75 procent till år 2020 jämfört med idag…

Kina, Indien, Sydafrika och Brasilien – fyra av världens största tillväxtekonomier – har lanserat ett avtalsförslag kallat ”Copenhagen Accord” där alla i-länder förbinder sig till en 40-procentig utsläppsminskning i jämförelse med 1990 års utsläppsnivåer. Man föreslår också bland annat en fortsättning på Kyoto-protokollet och att det inrättas en specialfond under FN för finansiering av anpassningsågärder i och tekniköverföring till u-länder.

EU ligger dock kvar på sina 20 procent. Läs mer på alltomcop15.blogspot.com

För övrigt noterar jag att Johan Rockström utsetts till årets svensk, vilket känns mycket välförtjänt!

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: