Recept för framgång

Igår var jag på ett seminarium med Bill McKibben, som förra året grundade 350.org. Han berättade om hur de gjorde för att åstadkomma den största politiska aktionsdagen i världshistorien 24/10 i år, då över 5000 aktioner utfördes samma dag i nästan alla världens länder, till stöd för att halten koldioxidekvivalenter i atmosfären ska ner till 350 ppm.

350-målet framstod som väldigt radikalt när 350.org bildades förra året, men nu stödjer de flesta av världens länder 350-målet. Just nu är dock världen på väg mot 770 ppm, det vill säga ett helvete. Därför behöver vi nu mobilisera som om vi stod inför ett krig.

Det är inte illa med detta enorma genomslag för en kampanj utan nämnvärda ekonomiska resurser eller draghjälp av kändisar, och som startade först ifjol!

Några viktiga orsaker till succén är:
* Att en svår fråga kommuniceras på ett lättförståeligt sätt.
* Att kommunikationen i bilder och kampanjfilmer sker genom en siffra och pedagogiska bilder som att 400 ppm=döda skogar, vilket gör att översättning inte behövs.
* Att det är en rolig och kreativ uppgift för alla som deltog att gestalta siffran 350 på sitt eget sätt. Se alla bilder på 350.org
* Internet, facebook och dylikt underlättar massmobilisering. Det finns nu någon med internet i mobilen i väldigt många byar runt om i världen.
* Att 350.org är en kampanj och inte en organisation, vilket gör det lätt för många organisationer att stödja 350.org

Seminariet avslutades med ett tal av Maldivernas president Mohammed Nasheed, som suttit i fängelse i flera år för sin kamp mot diktaturen på Maldiverna, men som nu är landets första demokratiskt valda president. Nasheed har alltså själv varit med om att tidigare vända ett nattsvart underläge till seger, så hoppfullt satsar han nu på att Maldiverna ska bli ett fossilfritt land redan inom 10 år.

Nasheed fick stående ovationer redan innan sitt tal. Undrar i vilket sammanhang Reinfeldt skulle få det?

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: