Saras hungerstrejk för klimatet

En stor kontrast till alla vackra men tomma ord från COP15, är Climate justice fast. CJF är en hungerstrejk för klimatet. Sara Svensson (se bilderna nedan) är en av de tre som varit med ända från 6 november. Det här är alltså dag 41 som hon inte äter något, utan bara dricker vatten, på senare tid med lite salt. Imorgon kl. 16 har hon fastat i tusen timmar.

Hon är således ganska smal nu och rejält påpälsad inomhus för att inte slösa energi och för att hon sedan den sjuttonde dagen utan mat fryser mer än vanligt. Ändå är hon ännu klar i huvudet, vilket kan behövas med tanke på att hon de senaste nio dagarna intervjuats cirka hundra gånger av tv, radio och tidningar från hela världen. Läs hennes budskap här.  

Sara före hungerstrejken:

Sara efter 36 dagar utan mat:

Efter tre dagar försvann de vanliga hungerkänslorna. Det går tydligen att mer eller mindre vänja sig vid att inte äta. Åtminstone om man har stor självdisciplin. Sara börjar dock närma sig den kritiska gränsen då det kan bli för farligt att fortsätta. När hon till slut slutar så kommer hon att behöva flera veckor för att gradvis vänja sig vid att äta normalt igen.

Nu får hon i alla fall en hel del extra tid genom att inte äta – hon behöver ju varken handla, laga, äta eller på något sätt hantera mat. Eller ens ägna tid åt att arbeta för brödfödan… Hon gillar dock doften av mat mer än vanligt och har därför ändå lagat en del mat åt andra under sin fasta 🙂

Imorgon 17/12 kommer över 2000 andra att ansluta till hungerstrejken, om så bara för en dag. Deltar gör bland andra Maldivernas president Mohammed Nasheed, Irlands förra president Mary Robinson, samt Vandana Shiva.

Media om Sara och hungerstrejken för klimatet: SR, SVT, o.s.v.

För övrigt har många ackrediterade till COP15 under veckan utsatts för en ofrivillig hungerstrejk när de fått köa ute i kylan upp till tio timmar utan mat, vatten och toalett, och sedan blivit anmälda för skadegörelse när de till slut kissar på sig…

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: