Bilder från COP15

På presskonferens med filmskaparna i The yes men fick jag demonstrera deras fantastiska uppfinning ”the survival ball” och bli utfrågad om dess funktioner.

En viktig orsak till att klimatförhandlingarna rör sig framåt med en glaciärs hastighet är att inget mäktigt land går före och leder utvecklingen. Vår planet saknar en fungerande klimatledare.

Tuvalu gjorde vad de kunde för att agera klimatledare genom att lägga ett eget radikalt förslag redan i början av mötet, men deras enda triumfkort gentemot de mäktiga länderna är att väljarna ska tycka att de rika länderna är hänsynslösa som inte hejdar klimatförändringarna i tid, utan låter Tuvalu och andra länder bli obeboeliga på grund av den stigande havsnivån.

EU skyller gärna på Kina, trots att Kina har mycket lägre utsläpp per invånare. EU bör också göra extra mycket för klimatet, eftersom det är vi och andra rika länder som har skapat klimatkrisen.

Hela Köpenhamn var fyllt av klimatkonst och annat klimatrelaterat. De rika länderna på norra halvklotet står för utsläppen, medan de som drabbas först är de fattiga på södra halvklotet.

Det utfördes massor av klimataktioner – även inne vid förhandlingslokalerna.

Köpenhamns berömda staty Den lille havsfrue hade under COP15 fått planerat besök av en ny staty lite bakom, föreställandes en tjock västerlänning på en fattig afrikans axlar.

Varje dag under COP15 delade den stora paraplyorganisationen Climate Action Network ut Fossil of the day vid en storslagen ceremoni, till det land som varit allra sämst under dagen. Sverige prisades för sin strävan att kunna smita från ansvar genom kryphål i skogsreglerna. Just här mottar dock Tuvalus delegat (han med glorian på huvudet) den första Ray of the day.

Isbjörnen fick varken pris eller avtal i Köpenhamn, däremot har de flesta länder ställt sig bakom isbjörnens 350-krav.

De hungerstrejkande klimataktivisterna fick inte heller något pris. Däremot fick de extremt mycket uppmärksamhet i media. Här förbereder de en presskonferens.

Massor av seminarier hölls. Så här trångt blev det när Bhutan skulle prata om hur CDM-projekt kunde öka deras Gross National Happiness.

På de ungas dag hade de flesta unga på sig den här orangea t-shirten, vilket gjorde det väldigt lätt att hitta allierade.

Det talades väldigt många olika språk på COP15, inte bara det internationella språket ”dålig engelska”.

Av alla 100 000 i den stora demonstrationen, så var det få som utan högtalare höll igång bättre än svenska Klimataktion, som körde sina koordinerade danser, sång och hålligång flera timmar i sträck.

På väg till demon med bra budskap som tyvärr blev ihjälkramat av Obama när han i fredags tryckte på just detta budskap utan att själv följa det nämnvärt. Några andra budskap i demonstrationen var ”system change – not climate change”, det finns ingen planet b, ”planet not profit”, naturen kompromissar inte, osv.

Först i det flera kilometer långa demonstrationståget gick olika ursprungsbefolkningar sida vid sida.

Allt fler utanför miljörörelsen engagerar sig nu för klimaträttvisa, inte minst många kyrkor, men också individer som aldrig tidigare varit engagerade i någon åsiktsförening över huvud taget.

Olyckskorparna fick rätt i att det inte skulle bli något bindande, rättvist och ambitiöst avtal. Inte än i alla fall.

Om allt annat skiter sig, så kan det som sagt vara bra att ha en survival ball som skyddar dig mot allt! 😉

Fler: EM, AK, RM, SV, ME, JF, LH, LOK, , AT, PB, MF

Intressant? Läs även andra om , , , , , , , , cop15, politik, samhälle

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: