Konsumentmaktens bristande resultat

Det åts ungefär lika mycket skinka i år som förra året, trots det stora uppmärksammandet av hur hemskt grisarna har det.

Drygt 96 procent av alla livsmedel som säljs i Sverige är inte ekologiska, trots all miljödebatt.

Vad en enskild individ väljer spelar ändå roll. Till exempel äter en genomsnittlig svensk under sin livstid 669 kycklingar, 4 kor, 2 får, 30 grisar och tusentals fiskar. Varje val vi gör har en konsekvens. Alla sedlar är valsedlar.

Att ägna några timmar åt att gå i en manifestation har en viss påverkan. Men det är proportionellt sett för få som sprider info om att manifestationer över huvud taget har ägt rum och kopplar det till en större kampanj. Så kanske vore det bättre om någon av aktivisterna stannade hemma och istället ägnade motsvarande tid åt att sprida info om manifestationen? Eller spred annan central info.

Gör det mest nytta att gå på ett möte, eller att sitta hemma och skriva en insändare? Det är ingen självklarhet, men ofta står det emot varandra eftersom vi alla har begränsat med tid.

Den som är politiskt engagerad kan fråga sig:
1. Vad är viktigast i mitt politiska engagemang?
2. Hur mycket tid ägnar jag åt det?
3. Hur bör jag prioritera istället?

Det är uppenbart att den politiska makten påverkar mycket mer än konsumentmakten. Ändå är de allra flesta inte med i något politiskt parti.

Desto fler är engagerade på annat sätt. Om fler av dessa skulle engagera sig i politiska partier, så skulle mer av det opinionstryck som skapas av föreningar, resultera i politiska beslut. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många engagerade i de politiska partierna, för att hinna driva och genomföra allt som vore bra och redan har stöd av folket. En enda persons engagemang kan vara avgörande för en viktig reform.

Den som vill driva politik som gynnar storföretag kan få förslag och underlag serverade som på silverfat av yrkeslobbyister. Men du kan också agera lobbyist. Det är bara att ta hjälp av tips och tricks här. Om du vill bli medlem i ett politiskt parti, räcker det ofta att skicka ett sms. Du behövs.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: