Singulariteten är nära. Eller?

Den informationstekniska utvecklingen går idag rasande fort. Och inte nog med det: Det finns goda belägg för att takten för informationsteknisk utveckling i stort ökar exponentiellt, på samma sätt som datorernas kapacitet har dubblerats vartannat år ända sedan 1960-talet (Moores lag).

Vad kommer det här att innebära på till exempel 30 års sikt? Troligen mycket mer än vi kan föreställa oss.

Det här är ett extremt viktigt ämne som inte uppmärksammas i svenska dagstidningar, men som debatteras en del i mainstream media i USA och engagerar mäktiga män som Bill Gates, Stephen Hawking och Googles forskningschef Peter Norvig.


Utmålad på en logaritmisk skala så visar 15 separata listor med paradigmskiften i mänsklighetens historia en trend av exponentiell ökning. Mer info här. Graphed by Ray Kurzweil, based on lists compiled by Theodore Modis.

Om den informationstekniska utvecklingen fortsätter som hittills, så infaller till slut den teknologiska singulariteten. Det är när en maskin med hjälp av artificiell intelligens blir mer intelligent än den mest intelligenta människan.

Maskinen lär då skapa nya maskiner till sin hjälp. Samtliga dessa kommer då allt snabbare att fortsätta utvecklas så till den grad att människor kommer kunna påverka dessa robotar lika lite som kvalster kan påverka människor. Därmed ligger det bortom vår föreställningsförmåga hur de kommer att agera.

Anledningen är att maskiner, så vitt vi vet, inte har någon övre gräns för hur intelligenta de kan bli. Vår egen intelligens har vi ju däremot svårt att öka. Avgörande blir då om de första robotarna som är smartare än oss är tillräckligt väl programmerade för att de inte ska inverka negativt på människor och djur. Om det lyckas så kan dessa första ”goda” robotar se till att inga smarta robotar med annan agenda får chansen att utvecklas.

Både möjligheterna och riskerna med den här utvecklingen är ofattbart stora.

Men redan innan detta kritiska skede kommer andra omvälvande effekter till följd av den tekniska utvecklingen. Till exempel kommer varje medborgare att kunna skaffa och använda extrema massförstörelsevapen; det kan vara nanorobotar som går in i kroppen på utvalda offer och gör det som de programmerats att göra. Redan om några år kommer extremt små filmkameror och dylikt att kosta en spottstyver – tänk vad det kan innebära för den personliga integriteten…

Vissa analytiker tror att den teknologiska singulariteten kommer att inträffa redan nästa årtionde, andra tror att det kommer dröja över 100 år. Sedan finns ju också de som tror att det aldrig kommer att inträffa. Klimatkrisen kan i alla fall fördröja det hela. Den som lever får se.

Vodpod videos no longer available.

Talet ovan är från 2005 av Ray Kurzweil. Uppenbarligen överskattar han vad som skulle ha hänt redan i år, men det är intressant ändå. Kurzweil är bland annat rektor för Singularity university och har skrivit den omfattande boken The singularity is near, som snart blir film. I väntan på det finns en dokumentär här.

En av de bästa introtexterna till den teknologiska singulariteten finns annars på Wikipedia här. Se även den här korta texten.

Den enskilda person som kanske har bäst koll och som mest aktivt försöker bättra på oddsen för att det ska gå bra, är Eliezer Yudkowsky. Han är en del av Singularity Institute for Artificial Intelligence i USA.

Framtiden blir väldigt spännande!

Andra om singularitet, singulariteten, teknisk singularitet, teknikutveckling, , , , , , , , , , , , ,

Annonser

Etiketter: , ,

9 svar to “Singulariteten är nära. Eller?”

 1. Marx hade koll. Eller? « avveckling är utveckling Says:

  […] in Uncategorized | Tags: kommunism, teknikromantisering Göran Hådén skrev ett bra inlägg om framtida teknik, och utvecklingen mot den så kallade singulariteten. Jag blev pepp och tänkte bygga lite på hans […]

 2. E Says:

  En annan stor sak som nästan aldrig uppmärksammas är tillgången till Internet. Snart har var och varannan människa i Sverige möjlighet att ”gå in” på Internet. Jag tänker ibland att då kan alla veta allt som finns. Det är ganska bra.

 3. Göran Hådén Says:

  Ja, och inte bara i Sverige – i många avlägsna byar i fattiga länder så finns numera ofta någon med internet på mobilen.

 4. Inte är nätt Says:

  E skrev: ”Då kan alla veta allt som finns”.
  Nej, det är inte på långa vägar möjligt. Om du så satt dygnet runt och läste all kunskap du kom över på nätet, skulle du inte kunna få i dig mer än en försvinnande liten bråkdel av all kunskap som finns på nätet, och du skulle inte kunna hålla jämna steg med ökningen av kunskap på nätet. Men man kan se oss internetanvändare som hjärnceller som samarbetar, som om internet var en enda hjärna som vi ingick i. Ingen av oss kan ensam ha mer än en rudimentär överblick över världen, men internet som helhet kan kanske ses som en redan nu existerande syntetisk intelligent organism, en jättevarelse som utgörs av internetanvändarna men vars medvetande kanske är större än summan av sina beståndsdelar (internetanvändarna)?

 5. Göran Hådén Says:

  Mer info: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/en-vacker-dag-blir-datorn-smartare-an-vi-1.745177

 6. Vill du bli ägd? « Hållplats Hådén Says:

  […] googlingar. Det kan verka harmlöst, men det här är bara början på en utveckling som snart kan explodera i fel […]

 7. Teknikens framtid « Hållplats Hådén Says:

  […] Vad händer om robotarna blir intelligentare än människorna? Hur kan vi se till att robotarnas utveckling gynnar mänskligheten? Det är frågor som i högsta grad engagerar extremt mäktiga och intelligenta personer som Stephen Hawking, Bill Gates och Googles forskningschef Peter Norvig. Jag har tidigare skrivit ett utförligt inlägg om det här. […]

 8. Ungdomens källa funnen? « Hållplats Hådén Says:

  […] sig på gift, vilket nu är cirka fyra månader sedan. Utvecklingen av mänsklig kunskap går verkligen rasande fort […]

 9. Robotarnas framtid « Hållplats Hådén Says:

  […] SVT:s spektakulära dramaserie Äkta människor har onekligen ökat intresset för robotarnas framtid. Passande nog publicerar nya numret av Gröna Studenters tidning Defacto en artikel av mig som grundligt går igenom teknikens framtid med fokus på robotarna. Artikeln och resten av det mycket läsvärda numret kan du beställa här. Jag har också skrivit om frågan tidigare, främst här och här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: