Otroligt!

För några år sedan var jag på en föreläsning som inleddes med att föreläsaren höll upp en liten vit pappbit och frågade om vi kunde gissa vad det var för något. Pappbiten hade ett hål i mitten och olika nyanser av grått kring hålet. Det visade sig vara en mätsticka som spridits i Santiago i Chile i slutet av 90-talet för att folk skulle kunna se hur hälsofarlig luften var idag, genom att helt enkelt se vilken nyans av grått som luften hade!

Trots dessa enorma luftföroreningar så visade ändå en opinionsundersökning att invånarna ansåg att valjakten var det största miljöproblemet. Där kan man tala om effektfull opinionsbildning från Greenpeace sida, samt hur stark tillvänjningseffekten är.

Otroligt!

En liknande historia handlar om en planet som hette jorden, där de styrande varelserna var väl medvetna om att de bara hade ett fåtal år på sig att anpassa sig till naturens villkor. I alla fall om det mesta av livet på jorden skulle överleva, vilket varelserna påstod sig hemskt gärna vilja. Man visste vad som behövde göras och hur man kunde göra det. Forskare menade dessutom att omställningen inte ens på kort sikt behövde minska varelsernas lycka. Ändå misslyckades man.

Otroligt!

Andra bloggare om , , , ,

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: