Tvång att följa nyheter?

Läs följande mening två gånger. Är det acceptabelt att inte alltid ta del av nyheter varje dag? Det är innebörden i en fråga från Göteborgs-Posten till deras läsare idag.

Bakgrunden är att skidlegendaren Gunde Svan har blivit ertappad med att under fem dagar inte ha tagit del av nyheter, vilket har lett till upprörda känslor och överseende utskrattningar.

Det är skrämmande respektlösa reaktioner. Det är snarare föredömligt av Svan att våga avstå från nyheter ett tag. Det visar också på en beundransvärd förmåga att fokusera.

Idén om ”nyhetstvång” motiveras ofta med att det stärker demokratin, men det är snarare så att nyhetshetsen stärker en snedvriden bild av verkligheten och ger mindre tid till demokrati.

Vad har det egentligen givit oss att vältra oss i nyheter om jordbävningen i Haiti? I bästa fall har det lett till att vi har skänkt en slant som vi inte hade skänkt annars, men annars har det ju bara lett till mer negativa känslor. Det finns också massor av saker det vore rätt att skänka pengar till varje dag.

Det är jättebra att frivilligorganisationerna kämpar på, men det får inte bli en ursäkt för att inte i första hand trycka på för politiska lösningar.

Det enda konstruktiva som jag har sett skrivas om Haitis jordbävningskatastrof är Birger Schlaugs blogginlägg om att ”Något land – och varför inte Sverige? – borde inrikta sig helt och hållet på att steg för steg bygga upp internationella sjukvårds- och räddningsteam. Något land – och varför inte Sverige – borde ta ett första internationellt steg genom att avveckla all internationell militär verksamhet och enbart satsa på civila hjälpinsatser.”

Men vi kan också se det så här – vad bra att många inte tycker att det är acceptabelt att avstå från nyheter ibland, för med en så låg toleransnivå innebär det ju rimligen att de verkligen inte tycker det är acceptabelt att en miljard människor går och lägger sig hungriga varje dag. Jag ser fram emot hur de flesta kommer att tänka på det när de ska välja parti i riksdagsvalet i höst! 🙂

Det är väldigt farligt om vi bara bryr oss om det som media för tillfället skriver om, eller tror att det som är med i nyheterna automatiskt är mer viktigt än något annat. Med tanke på att man gott kan ifrågasätta värdet av den största nyheten den senaste veckan, så är det kanske ännu enklare att ifrågasätta resten? Den som vill läsa mer om kritik mot nyheters mängd och innehåll kan med fördel läsa mitt inlägg Nyhetsbanta!

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Intressant? Fler: andra saker Gunde missat, EX, TM, DPS, BJ, AN, R, FMH

Media: dn. dn. dn. dn. svd svd. svd. afton. gp. gp. sydsv. sydsv. dagen. dagen. tv2. politiken. hd. hd

Andra om , , , ,

Etiketter: ,

Ett svar to “Tvång att följa nyheter?”

  1. CG Says:

    Man får inte glömma bort Aftonbladets djupa insikt i att Gunde Svan är mannen som gör skillnad – såväl i lättsamma lekprogram som i mer omfattande naturkatastrofer på Haiti. Vi kan jämföra det med den kritik som regeringen fick efter tsunamin. Nu är det Gunde Svan som inte tagit det ansvar som medborgare, i Sverige och på Haiti, har rätt att ställa. Om Gunde Svan varit på tå från dag 1 hade jordbävningen inte fått lika långtgående konsekvenser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: