Sälj hela skiten!

Idag gästbloggar en anonym skribent med följande text:

Inlägget är en recension av Ordfronts bok Sälj hela skiten! Eller hur privatiseringen raserar den gemensamma välfärden. Författare: Josefin Brink, Jens Ergon, Peter Gustavsson, Kent Werne. En översikt av innehållet finns på sidan 2 här.

Den som hellre vill lyssna än läsa kan höra en av författarna intervjuas om boken längst ner i det här inlägget. Den som vill läsa hela boken och mer där till, kan läsa bokens blogg här och exempel som inte fick plats i boken här. Men nu över till gästbloggen:

I boken ”Sälj hela skiten!” redogörs för följderna av den privatisering som skett och som just nu sker i rasande takt i Sverige. Författarna menar att denna privatisering varit övervägande negativ och att förespråkarnas löften om lägre priser och ökad sysselsättning inte infriats.

Skolan har i och med friskolornas inträde blivit mer segregerad. Endast 10 procent av friskolorna använder alternativ pedagogik. Den privata vården blir dyrare, får fler klagomål, och ett litet antal storföretag tar över allt mer.

Hos de privata bostadsbolagen har hyrorna blivit allt högre, hyresrätterna allt färre och bostadssegregationen ökar. Avregleringen av elmarknaden har lett till högre priser och en drastisk ökning av klagomålen till Konsumentverket, liksom till att ett litet antal storföretag tar över allt mer. Efter avreglering har postbranschen helt kommit att domineras av just Posten och företaget City Mail (som ägs av norska staten). Återigen oligopol, men också ökade priser för konsumenten. Listan kan göras längre, men jag hänvisar till boken.

Efter att ha läst boken har jag personligen svårt att vara neutral till privatiseringen i Sverige. Säkert finns det situationer där privatisering är bra, och jag vill verkligen inte göra hela samhället offentligt ägt á la Sovjet.

Men att privatiseringen av den svenska välfärden gått för långt är jag beredd att skriva under på efter att ha läst denna bok. En av författarnas huvudteser är också att den privatisering som sker inte baseras på vad som vore bäst för samhället utifrån resultatet av tidigare privatiseringar, utan på ren ideologisk blå/liberal grund: ”Privatiseringar är bra, punkt slut.”

Ofta hävdas det att offentliga företag är ineffektiva och olönsamma, men författarna visar med statistik från Statistiska Centralbyrån att så inte är fallet. Jag väntar spänt på om de blå kommer att kunna bemöta denna svidande kritik med rationella argument.

Edit: Här är ett mothugg. Hur lyder ett motmothugg?

Vodpod videos no longer available.

Intressant? Andra om , , , , ,

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: