Livet efter den totala katastrofen

Filmen Vägen (The Road) som hade premiär på svenska biografer igår är bra. Vägen baseras på boken med samma namn, som Cormac McCarthy skrivit. Här är min recension:

Hur blir det att vara en av få överlevande efter en total katastrof på jorden? Ständigt kämpandes utan att veta om det ens finns någon framtid?

Vintern närmar sig. En far och hans son vandrar dag efter dag i vagt hopp om en dräglig livsmiljö längre bort. Kanske finns det inte, kanske är det bara mänsklighetens sista dödsryckningar vi får följa? Handlingen kretsar kring det jordnära sökandet efter mat för dagen och resonemang kring moral och människans väsen.

Det är mycket vi inte får veta. Inte minst vad som ödelagt jorden. Det kan vara klimatförändringar, kärnvapenkrig, ett enormt meteoritnedslag, eller något annat från exitmundi.nl.

Det är framför allt genom rester av överflödssamhället som far och son överlever – konservburkar, vägar och kundvagnen som för kanske första gången i sitt kundvagnsliv är fylld med saker som verkligen behövs. Det finns inte så mycket djur eller biologisk mångfald att tala om. Solstrålarna når inte längre fram, i alla fall inte till denna del av jorden.

Sonen känner bara världen innan katastrofen genom faderns berättelser. Fadern och sonen har en stark kärlek till varandra. Men mot andra överlevande gäller djungelns lag. En pistol skyddar mot laglösa gäng, som i vissa fall har blivit kannibaler för att överleva. Övernattar gör de utom synhåll från vägen, för att inte upptäckas och överraskas av vad de kallar ”de onda människorna”.

Som ni ser är det en mörk och dyster film. Men även gripande, välspelad och angelägen. Vägen är en trovärdig beskrivning av vilken fruktansvärd framtid som kan vänta oss om vi inte förmår prioritera att avvärja hot som klimatkrisen i tid.

Filmens trailer:
Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Andra recensioner: SN, DN, SVD, GP, AB, EM, MZ, IMDB

Andra bloggare om , , , , ,

Annons

Etiketter: ,

Ett svar to “Livet efter den totala katastrofen”

  1. Sigge Says:

    Kolla gärna in den här recensionen av The Road

    http://www.cinema.se/cinematv?id=113

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: