Läs och spara miljoner!

Idag tänkte jag visa hur du kan bli miljonär. Längst ner tar jag även upp hur lyckan kan öka av det, samt bjuder på ännu ett relaterat tips.

Ett enkelt sätt att bli miljonär är att helt enkelt inte köpa någon bil, eller åtminstone inte äga flera. I alla fall om du bor i en stad.

En snittkostnad på 6000 kr i månaden för att äga och köra en bil är vanligt. Det blir en kostnad på över fyra miljoner om du har bil hela ditt vuxna liv. Du kan göra en egen beräkning utifrån dina villkor här.

Kostnaden för alternativen med kollektivtrafik, cykel, tåg, buss, taxi och bilpool eller hyra av bil när du verkligen behöver det, blir högt räknat inte ens en miljon för hela ditt vuxna liv. Du sparar med andra ord i snitt över tre miljoner på att aldrig köpa bil om du är ung idag.

Kostnaden kan förstås variera kraftigt beroende på en rad faktorer, men totalt sett sparar nog du och samhället betydligt mer än tre miljoner. Detta tack vare att en rad kostnader som bilarna orsakar inte är medräknade i kalkylen ovan, eftersom de är svåra att värdera i kronor.

Det handlar bland annat om miljöförstöringen, dödsolyckorna, den dåliga stadsluften som folk dör och lider av, lukten, bullret, all plats som bilvägar och parkeringsplatser tar upp i städerna, att bland det tråkigaste vi gör att sitta i bilkö, all motion du går miste om, all tid du måste lägga ner på att sköta om bilen och hur mycket dyrare bilismen kommer att bli i framtiden.

Många försvarar sin bil med argument som att det är bra att ha när stora saker ska flyttas. Men vid dessa tillfällen kan man ju hyra eller låna en bil, eller gå med i en bilpool där man dessutom kan välja typ av bil efter tillfälle. För vissa är det till och med helt ok att åka flera vändor med kollektivtrafiken om man har tillgång till sådan och det är mycket som ska fraktas. Man behöver ju faktiskt inte heller konsumera så mycket på samma gång. Om man ändå gör det, så kan man ju smidigt frakta stora mängder i väskor på hjul eller cykelkärror.

Som så ofta när vi ska ta ställning till saker så stirrar vi oss blinda på det bästa ögonblicket. Visst kan det kännas skönt att när som helst kunna åka var som helst i en bekväm bil, men vad är det jämfört med alla nackdelar ovan och allt vi inte får råd med när vi lägger så mycket pengar på en bil?

Att befria sig från bilnormen är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Desto större utmaning är det att använda de insparade pengarna till något vettigt.

En bra tumregel är att ett överflöd av pengar sänker lyckan om de används till att tjäna så mycket mer pengar som möjligt, eller för inköp av prylberg som förvandlar dig till vaktmästare över dina ägodelar, med rädsla för att förlora det du har.

Däremot kan ett överflöd av pengar vara bra för lyckan om du ser pengarna som en bonus som används till en lagom dos av rätt sorts upplevelser, välgörenhet eller att lönearbeta mindre om du vill och kan.

Att samäga dyra saker som sällan används, är annars ett enkelt sätt att spara pengar, stärka sociala relationer i sitt närområde och samtidigt göra en insats för miljön.

Sprid gärna dessa tips!

Intressant? Andra om , , , klimatet, livsstil, ,

Media: SvD, SvD2, DN, GP, GP2, Sn, AB, AB2, AB3, GP3, DN2

Etiketter: , , , ,

5 svar to “Läs och spara miljoner!”

 1. Anonym Says:

  Det är på gång! Inte ens hälften av unga stockholmare har körkort idag!

 2. Över 100 000 organisationer åt rätt håll « Hållplats Hådén Says:

  […] Här är en lista på bilfria städer i världen. Kul för dem med tanke på att en snittkostnad på 6000 kr i månaden för att äga och köra en bil är vanligt. […]

 3. Tio sätt att köpa lycka | Hållplats Hådén Says:

  […] STRESS För många människor är maskiner som bilen inget som totalt sett sparar tid – tvärtom. Däremot kan du köpa dig tid genom att korta din arbetstid om du vill och kan. Mindre negativ […]

 4. Johan Says:

  Bra skrivet, jobbar du på något sätt för bilen ska få ta mindre plats i Härnösand?

  • Göran Hådén Says:

   Ja, det jobbar vi förstås för i MP Härnösand, även om jag just nu inte är i någon formell position att driva frågan här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: