Tacka vet jag fruktkött

Idag var jag i Borås och föreläste om miljöpåverkan av vår konsumtion av djurkött. Mer kött på benen – mindre på tallriken. Här kommer lite spetsinfo från den tillställningen.

Redan 1997 rekommenderade Naturvårdsverket i rapporten ”Att äta för en bättre miljö” att köttkonsumtionen bör minska med 75 procent. Istället ökade köttkonsumtionen i Sverige med 50 procent bara mellan år 1990 och 2005.

2006 konstaterade FN:s FAO att köttkonsumtionen är ett större klimatproblem än alla transporter tillsammans. För ett par månader sedan kom en rapport som visar att köttkonsumtionen redan nu kan utgöra halva mänsklighetens klimatpåverkan. Det finns dock relevanta invändningar som att bete binder kol, som inte räknats med, men köttkonsumtionen är troligen ändå ett ännu mycket större klimatproblem än vi hittills trott.

Betesmark och djurfoderodling upptar globalt 70 procent av all odlingsbar mark, vilket bidrar till världssvälten och större delen av de nedhuggna regnskogarna. Även i Sverige blir det mesta spannmålet djurfoder.

EU satsar varje år 35 miljarder på att kött ska bli billigare, vilket innebär ungefär en tredjedel lägre pris i snitt per köttbit. Skattepengar stödjer också lobbyisterna Svensk fisk, som anser att vi gott kan äta den akut utrotningshotade ålen varje vecka. De politiska åtgärderna för att minska köttkonsumtionen lyser fortfarande med sin frånvaro.

Klimataktion är därför med och lanserar kampanjen Köttfri måndag i Sverige nu, som ett första steg mot sundare vanor. Kampanjen vänder sig både till individer och politiken. Budskapen är bland annat att kött på många sätt är ett stort miljöproblem, som även bidrar till sämre hälsa, världssvälten och tortyr av djur. Goda köttfria recept och en kampanjsång från Paul McCartney finnes också i kampanjen.

Låt mig gissa att köttkonsumtionens miljöpåverkan inte blir någon huvudfråga Centerpartiets kommundagar som nu inleds i Göteborg 🙂

Intressant? Andra omklimatet, , , , Centerpartiet

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: