Läget i världen

Läget i världen för människorna är – för att uttrycka sig väldigt förenklat och kortfattat – att folks hälsa och ekonomiska situation kraftigt har förbättras i snitt, men på bekostnad av miljöförstöring som kommer att medföra eländes elände.

Medellönen i världen ligger på cirka 5000 kronor i månaden. Av planetens snart sju miljarder människor, så är en dryg miljard, proportionellt sett främst i Afrika, kvar i djup misär. En nackdel med sådana här generaliseringar är att det inom Afrika är väldigt stor skillnad på till exempel Mauritius och Sierra Leone.

Valet står inte mellan välfärd och miljö. Vi kan ännu bygga det ekologiskt och socialt hållbara samhället med ny teknik, livsstilsförändringar och omfördelning av befintliga resurser så att det räcker till alla. I Namibia har man nu testat den revolutionerande idén att helt enkelt ge pengar till de fattiga, vilket har fungerat jättebra.

Hälsoprofessorn Hans Roslings korta, intressanta, nyskapande, omtalade och optimistiska föreläsningar om läget i världen finns här.

Några saker han påpekar är att folk inte har koll på att folk i Shanghai nu är nästan lika rika som oss, att folk i Sydkorea i snitt har högre lön än oss, att relativt jämlika delstaten Kerala i Indien har lika god hälsa som rika länder, att finanskrisen knappt syns i diagrammen om BNP över tid, samt att människor i Kina och Indien i snitt kommer att vara lika rika som oss år 2048 om nuvarande trender fortsätter.

Rosling tar givetvis inte upp alla aspekter och jag skulle inte ha formulerat hans slutsatser på riktigt samma sätt, men det är mycket sevärt.

Hans kanske bästa föreläsning finns här. Missa inte det minst sagt oväntade slutet 🙂

Intressant? Andra om , , , , , ,

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: