Januarygate

Lokal kyla till trots – det har varit ovanligt varmt i januari på vår planet. Inte för att en enskild månads temperatur skulle vara nämnvärt relevant, men många har svårt att skilja på väder och klimat.

Kuniri, Badlands hyena och Piprök har redan skrivit mycket underhållande och läsvärda inlägg i ämnet där de drar ner byxorna på klimatkrisförnekarna, som verkar bestå av en så extremt hög andel män att de får Sverigedemokraterna och Kommunistiska partiet att framstå som jämställda grupper.

Ett av klimatkrisförnekarnas senaste påhitt är att sätta ”gate” efter varje ny ”skandal” de upptäcker. Där av min rubrik, eftersom de gjort en stor grej av att det varit kallt nu mitt i vintern och kopplat det till deras fasta övertygelse att det inte finns någon klimatkris och att allt bara är en jättelik konspiration.

Klimatkrisförnekarnas gejtande började med Climategate, som var som en orkan i ett snapsglas. Sedan har det stormat hårt i det stackars snapsglaset.

Men i alla fall en storm var faktiskt mer än luft: Himalayagate. FN:s klimatpanel IPCC hade skrivit helt fel om hur snabbt Himalayas glaciärer förväntades smälta. Det är ett allvarligt misstag, men det är ju minst sagt skönt om nu halva jordens befolkning slipper bli utan dricksvatten inom min livstid.

Klimatkrisförnekare drar dock utifrån detta den mycket märkliga slutsatsen att de som begått misstag inte är värda att lyssna på alls. Med andra ord får väl människor sluta kommunicera över huvud taget, för vem har aldrig begått misstag?

Motion lär visserligen vara bra för hälsan, men gäller det även logiska kullerbyttor? Som inte längre har fötterna på marken, utan blir till en livsfarlig volt?

Klimatkrisförnekare och andra som tror att de vet bättre än forskarna hittas bland annat på följande platser: Alf, Maggie, Anders, Lars, kilowatten och terawatten, Andreas, Göran, Ingemar, Peter, Hans, Magnus, Stefan, Dick, Klimatbluffen, Med örat mot rälsen, Andas lugnt, Hela havet stormar, Klimathotet, Klimatsvammel och Rolands klimatblogg.

De har dock inte haft särskilt stor framgång hittills. Det finns indikationer på att intresset för att göra något åt klimatkrisen nu verkar vara ännu större än förut!

Jag avslutar med vad den högt ansedda vetenskapliga tidskriften Nature skriver om climategate (tack Kuniri för översättningen):

Ingenting i e-postmeddelandena undergräver den vetenskapliga slutsatsen att den globala uppvärmningen är på riktigt – eller att mänskliga aktiviteter nästan helt säkert är orsaken. Slutsatsen stöds av flera och robusta bevislinjer, av vilka många helt saknar samband med klimatrekonstruktionerna som debatteras i mejlen.

För det första förändras jordens kalla platser precis som förväntat i ett varmare klimat. Till dessa förändringar hör att glaciärerna drar sig tillbaka, att Arktis is blir tunnare och krymper, att permafrosten minskar och att isen på Grönland och Antarktis minskar i massa. För det andra så stiger haven. Stigningen orsakas delvis av smältvattnet från glaciärer och istäcken, men också av att vattnet expanderar när det blir varmare. För det tredje visar årtionden av biologiska data om blomning att våren anländer allt tidigare varje år.

Förnekare framhåller ofta att dessa förändringar bara är symtom på naturliga klimatvariationer. Men när klimatmodellerarna provar detta påstående genom att simulera klimatet med ett fast värde för koldioxidhalt, bär resultaten mycket liten likhet med vad den observerade uppvärmningen visar. Detta talar starkt för att ökade utsläpp av växthusgaser har spelat en viktig roll i sentida uppvärmning, vilket innebär att det är essentiellt att tygla världens omättliga aptit på kol.

Media: DN, DN2, SvD, AB, BT, DN3, SvD2. Andra bloggar om: , , skandal, vetenskap, global uppvärmning, bluff, hysteri

Annonser

Etiketter:

4 svar to “Januarygate”

 1. V Says:
 2. razmatazuz Says:

  Ointressant kommentar! Jag tittade inte på hela youtubeklippet iofs. Det verkar ju dock endast handla om just väderobservationer. Klimatet handlar INTE bara om väder eller temperaturobservationer i USA. Det handlar om det globala klimatet, det handlar om att analysera betydligt äldre temperaturförändringar också än 120 år tillbaka i tiden för att se att drastiska förändringar skett under mycket kort tid efter andra världskriget framför allt. SUCK säger jag bara till denna skepsis, och jag förstår inte vad rädslan för sanningen grundas i.

 3. Göran Hådén Says:

  Klimatrealisterna på Uppsalainitiativet spinner vidare på ”gejtandet” – nu om ”TT-gate” 🙂
  http://uppsalainitiativet.blogspot.com/2010/02/tt-gate-fel-om-vattenangan-i-media.html

 4. Vilhelm Franck Says:

  Ingen ”miljöskeptiker” jag läst förnekar att väderleken / miljön förändras, det har den gjort i miljarder år och oavbrutet. Jag skriver detta i Tammerfors Finland där det för ca 60.000 år sedan fanns ca 3 km is ovanpå markytan. Skeptikerna hävdar att att CO2 knappast är den huvudsakliga orsaken till förändringarna i klimatet.
  I Finlands TV nyheter 9.2.2010 refereras en undersökning gjord av finska miljöforskare och vilken publicerats i tidskriften the Ecologist. Den nya upptäckten synes vara, att den i naturen ständigt pågående nedbrytningsprosessen av döda växtdelar och djur frigör CO2 och kretsloppet blir snabbare då det är varmt och avstannar helt vid ordentlig köld. Detta är något jag själv och de flesta bildade människor vet och borde inte vara en nyhet. Jag tippar att forskar teamet inte får något större forskarpris men de säkrar att de blir inbjudna till miljökonferenser där de med likasinnade ”specialforskare” gör sitt bästa för att skrämma upp allmänheten.
  Alla här i Finland vet att såväl tillväxt av skogen som nedbrytningen av död materia är långsammast på vintern och snabbast på sommaren. Riktigt snabbt går nedbrytningen i välbyggda och underhållna komposter där temperaturen kan stiga till 30-50 C och fuktigheten som i tropikerna. Komposterna kunde vara nästa forskningsobjekt och skall väl även de klassas såsom miljöhot då komposten försnabbar CO2 utsläppen i naturen.

  Vilhelm Franck
  Tammerfors Finland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: