Lillebror ser dig allt mer

Den allt snabbare tekniska utvecklingen gör att många snart får råd att placera ut minimala övervakningskameror gömda i sovrum, på kläder, på hemliga möten, och så vidare. Redan idag kan du till exempel köpa en penna med dold kamera och mikrofon för cirka 600 kronor lite här och var.

Med tanke på att många redan idag tjuvläser andras sms, så kan nog det här också normaliseras tids nog. Vad får det för konsekvenser?

I länder där folk kan dömas till döden för sina åsikter eller sin sexuella läggning, så blir det ju bokstavligen en fråga om liv eller död.

I Sverige kan jag tänka mig att gränsen för vad vi tycker är pinsamt och vad som får folk att höja på ögonbrynen fortsätter att förskjutas. Särskilt när det gäller gamla snedsteg. Redan idag kommer ju statsminister Reinfeldt rätt lätt undan det faktum att han bland annat kallat svenska folket för ”mentalt handikappade” i boken Det sovande folket, som han gav ut som 28-årig riksdagsledamot.

Vilket osökt för oss in på den vanliga tanken att man själv har kontroll över vad som sprids när man skriver på facebook, bloggar och andra delar av internet. Men man kan få reda på extremt mycket om en person genom att samköra digital information och analysera.

Framför allt Google har ju fantastiska möjligheter till detta när folk använder deras e-post, deras webbläsare, deras sökmotor, och så vidare. Än så länge används infon mest till att skicka reklam som ska intressera just dig, men informationen kan ju senare användas till långt obehagligare saker än så.

Vi måste tänka igenom hur vi ska hantera och förhålla oss till detta.

Intressant? Andra om , , , ,

PS. Hur stor trovärdighet har sekretesspolicyn för ett företag vars verksamhet handlar om att sälja utrustning som i de flesta fall lär användas till olagligt spioneri? 🙂

Annonser

Etiketter:

Ett svar to “Lillebror ser dig allt mer”

  1. Homo Transparentus « Joakim Hörsing Says:

    […] Posted on februari 18, 2010 by joakimhorsing Inspireras av Göran Hådén att reflektera en smula över integritetsbegreppet och de förändringar av dess innehåll […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: