Jesper Strömbäck

Några guldkorn från Jesper Strömbäcks blogg (Jesper är bland annat känd professor i journalistik):
* ”i princip all forskning, i Sverige och andra länder, visar att politiker i regel går att lita på”

* Göran Hägglund har rätt i att Sverigedemokraterna nu har gynnats av att media lyfter fram dem.

* Inget svenskt riksdagsparti har dock över tid varit särskilt gynnat eller missgynnat av media. ”Att medierna är partiska är en föreställning som är vanlig hos både dem till vänster och till höger i politiken. För svensk del finns det dock inte mycket som tyder på att det skulle ligga någonting i det. Även om något eller några partier nästan alltid gynnas av de svenska medierna under valrörelser samtidigt som andra missgynnas, är det olika partier som gynnas respektive missgynnas i olika valrörelser” … I USA finns dock Fox News.

* Även DN:s rapportering av senaste partiledardebatten bestod till större delen av bilder och en enskild persons analys av debatten. Vad som egentligen sades i debatten framgick inte. ”Det som styr mediernas rapportering är inte i första hand vad människor behöver veta eller vad som är viktigt och relevant för människor i deras roll som samhällsmedborgare. Det som styr mediernas rapportering om politik är snarare vilka gestaltningar som passar mediernas egna behov, logik och nyhetsvärderingar.”

* Hur välja parti? För att snabbt ta reda på vilket parti man bör rösta på, så är läsning av valmanifesten att rekommendera, eftersom de säger väldigt mycket om vad partierna kommer att prioritera under den kommande mandatperioden år 2010-2014.

* Humor.

Intressant? Andra om , media, politik, , , sverigedemokraterna

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Jesper Strömbäck”

  1. Konsten att manipulera en opinionsundersökning « Hållplats Hådén Says:

    […] Jesper Strömbäck har tidigare skrivit en slags uppförandekod för hur opinionsmätningar bör presenteras i medierna. Vi får hoppas att ansvariga journalister tids nog tar till sig hans sju råd. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: