Arbeta mindre – lev mer!

Foto: Fredrik Hjerling

Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter har släppt en ny mycket läsvärd broschyr, vid namn ”Arbetstid & klimat”. Den handlar om varför arbetstidsförkortning vore så bra för människor och miljö.

Några tyska forskare menar i broschyren att ”den tillgängliga mängden lönearbete fördelad på antalet tyskar i förvärvsaktiv ålder är endast 25 timmar i veckan och fortsätter att sjunka” och ”vi kommer aldrig att lyckas avskaffa arbetslösheten så länge vi envisas med att hålla fast vid 40-timmarsveckan”.

I Frankrike ansåg 70 procent av löntagarna att 35-timmarsveckan under 00-talet ökade deras livskvalitet betydligt.

De flesta svenskar vill hellre ha kortare arbetstid än högre lön. Om vi i Sverige tagit ut hälften av den produktivitetsökning som ägt rum sedan 1980 i form av arbetstidsförkortning istället för högre lön så hade vi idag varit nere i 32-timmars arbetsvecka.

Forskning visar också att ”ju mer utfört arbete, desto större miljöbelastning”.

Läs hela texten här. Carls gamla broschyrer i olika frågor finns här.

En annan rapport från New Economics Foundation lyfter tanken att nästan halvera normalarbetstiden till 21 timmar i veckan. Men den är inte lika läsvärd 🙂

Mer info finns hos nätverket för kortare arbetstid.

Intressant? Andra om nyordning, ,, ,,

Etiketter: , , ,

8 svar to “Arbeta mindre – lev mer!”

 1. razmatazuz Says:

  Det hör ju också till saken att ju fler arbetet fördelas på, desto färre är arbetslösa och ju mindre arbetslöshet vi har, desto mindre fattigdom och mindre klassklyftor. Enkel ekvation enkel matematik på mellanstadienivå egentligen men av någon anledning verkar detta ljus inte ha gått upp för alla.

 2. CG Says:

  Återkom till mig med information om herr Schlyters arbetstid. Mer eller mindre än 40-timmarsvecka?

 3. Göran Hådén Says:

  Mer! 🙂

  Men det är ju inte bara arbetstidens längd som är intressant, utan givetvis också om man trivs med det man gör, hur flexibla arbetstiderna är, om det bara är några år i livet som man jobbar väldigt mycket, m.m.

 4. CG Says:

  Problemet är väl att de som har intressanta jobb ofta också har välbetalda jobb, och att de gärna jobbar lite mer för att det är utvecklande på nåt sätt. Den välbeställde har också möjlighet att påverka arbetssituationen i större grad vad gäller arbetstider mm. Tråkjobben är ofta illa avlönade och där finns inte ekonomiskt utrymme för arbetstagaren att gå ner i arbetstid. Tråkjobbens lön måste höjas och arbetstiden förkortas. De andra jobben kan man nog låta vara. Då skulle bruttonationallyckan öka.

 5. Göran Hådén Says:

  Kloka tankar, CG. Men jag tror att vi också måste sänka höga löner, både för miljön, lyckan och ekonomins skull. På sikt är det ju svårt att försvara att inte tråkiga jobb ska ge bättre betalt än roliga jobb – allt annat lika.

 6. CG Says:

  Ja, lönerna måste utjämnas. Det finns sällan vettiga argument för att ha högre lön än någon annan. Möjligen att det är enda sättet att locka någon att ta jobbet i fråga. Och med ett sådant marknadsekonomiskt resonomang bör tråkjobb ge högre lön än roliga jobb.

 7. Göran Hådén Says:

  Nu har Schlyter fått med dig EU-parlamentets miljöutskott på att kortare arbetstid vore bra för miljön!

  De är ”övertygade om att införandet av resurseffektiv grön teknik inte räcker för att uppnå en hållbar utveckling, så länge som produktivitetsökningar tas ut som inkomstökningar. Dessutom anser parlamentet att det skulle vara klokt ur ett miljöperspektiv att låta produktivitetsvinster leda till mer fritid och kortare arbetsdagar, istället för högre löner och ökad konsumtion.”

  http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=204915

 8. Folk för kortare arbetstid « Hållplats Hådén Says:

  […] Jag har tidigare förespråkat kortare arbetstid här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: