Så gör man politisk karriär!

Om dina studenter är upprörda när du ska börja tala – dra ner byxorna och visa röven för dem. Då blir du sparkad som rektor för universitetet, och kommer inom ett halvår att ha blivit vald till borgmästare i samma stad med sex miljoner invånare. Detta utan parti och nästan helt utan pengar, medhjälpare eller ens politisk erfarenhet. Du kommer sedan att åstadkomma en snabb och sagolikt stor förbättring av staden i fråga.

Det var bara en av många ”lärdomar” från den mycket fascinerande dokumentären som SVT visade om Colombias huvudstad Bogotá. Den finns längst ner i det här inlägget.

Mannen med röven heter Antanas Mockus och tog 1994 över en av världens farligaste storstäder i förfall, som idag på många sätt är ett föredöme för andra storstäder.

Mockus motiverade sina nerdragna byxor med att han genom den handlingen endast visade fredens vita färg… Om du vill upprepa Mockus succé så ska du under valkampanjen även:
* Klä ut sig till superhjälte och rensa skräp på stan.
* Ha din gamla mamma som en ”anti-pressekreterare”, som mot din vilja regelbundet nekar journalister att få intervjua dig.
* Börja slåss offentligt och skyll på att det är staden i sig som stimulerar aggressivitet och att det är sådan grogrund du ska få bort om du blir vald.

Bogotás flagga.

När du mot alla odds har blivit vald så ska du inte vara rädd för att avskeda alla trafikpoliser och ersätta de med outbildade ”mimare” med clownsminkning. Säg att du vill förändra tankemönster istället för regler, och att folk är mer rädda att bli förlöjligade än bötfällda.

Konstatera att det faktiskt fungerar jättebra, och följ upp med att införa regeln att alla krogar ska stänga senast kl. 01 och kalla det morotslagen. Säg: ”Om jag bara räddar ett enda människoliv med det här, så är det värt det.” Kombinera det med massiva utbildningsinsatser om fredlig konfliktlösning och icke-våld.

Konstatera att även detta gav riktigt bra effekter och krama sedan en två meter lång leksaksmorot när du intervjuas om stadens finanser. (När får vi se en svensk toppolitiker göra något liknande? Kanske något för Reinfeldt om opinionssiffrorna fortsätter vara dåliga? Fast han kanske hellre vill krama en piska i så fall?)

Använd den ökade trovärdighet som du har fått genom morotskramandet till att övertala 65 000 av stadens rikaste att frivilligt betala en extra skatt på 10 procent. Konstatera sedan att du har fått stadens hopplösa ekonomi på fötter efter endast tre år.

Nu känner du kanske att det börjar gå lite väl enkelt, så pröva då att helt oprovocerat kasta vatten på en presidentkandidat.

Den borgmästare som sedan tog över – liberale Enrique Peñalosa – ville också förändra Bogotá i grunden, och han gjorde det rent fysiskt. Han rev hela stadsdelar, beslagtog stora ytor åtråvärd mark från de rika, och kallade bilarna för folkets värsta fiende.

Hans politik kompletterade Mockus väldigt bra, och när Mockus sedan gjorde comeback som borgmästare efter Peñalosa, så innebar det att Bogotá på kort tid hade genomgått en häpnadsväckande förvandling i grön riktning. Bland annat sjönk mordfrekvensen mellan 1993 och 2007 med 75 procent.

Hela landet Colombia har nu avancerat till sjätte plats i Happy planet index, som kombinerar mätningar av ekologiskt fotavtryck, med förväntad livslängd och hur lyckliga folk känner sig. Sverige ligger på plats 53.

Den timslånga dokumentären finns på engelska här, första delen nedan:

Intressant? Andra om , , samhälle, , , superhjältar,

Etiketter: , , ,

9 svar to “Så gör man politisk karriär!”

 1. Erik Thor Says:

  Dokumentären var rent underbar, perfekt sammanfattning för övrigt! 🙂

 2. Klimatskepticism kontra realos.. « Solidaritet och indie Says:

  […] Rekommenderat: Göran Hådén, om hur man gör politisk karriär. […]

 3. jakob Says:

  Fascinerande!

 4. Ivan L Says:

  Tack för en kul sammanfattning av programmet. Stämmer väl tycker jag.
  Antanas Mockus är helt underbar! Undrar om han har någon fanclub? I alla fall är det extra kul att han och Peñalosa nu har någon sorts konsultfirma ihop.

 5. Göran Hådén Says:

  Ja, Mockus har nästan 40 000 fans på facebook! Se http://is.gd/9Bh4y

 6. Lena Says:

  Såg dokumentären och visst blir man glad och fascinerad!
  Nu googlade jag på Politik hur gör man? som min bok ska heta som jag håller på att ge ut hos GML Print on demand. Ville kolla om titeln fanns. Det gjorde den inte. Jag hamnade här i stället: Så gör man politisk karriär! Snarlikt! Bådar gott!

 7. Snulfusnems-online Says:

  mycket intiresno, tack

 8. Snart grön spektakulär president i Colombia? « Hållplats Hådén Says:

  […] ett par månader skrev jag om den minst sagt spektakuläre Antanas Mockus, som var borgmästare i Bogotá. Nu har han gått med i Colombias gröna parti och är på god väg […]

 9. Spektakuläre Mockus i final! « Hållplats Hådén Says:

  […] var minst sagt spektakulära, vilket jag tidigare skrivit om här och här, där det också finns en mycket sevärd dokumentär om […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: