Regeringen tystar obekväma röster

Idag har jag en artikel på SVT debatt: Regeringen tystar obekväma röster. Den handlar om hur den moderatledda regeringens politik gör att många organisationer – och troligen även tidskrifter – som inte är så lojala med Alliansen, kraftigt tvingas skära ner eller helt lägga ner sin verksamhet. Läs!

Edit: Debattartikeln finns nu inte längre i SVT:s arkiv, men här:

Regeringen tystar obekväma röster

I höstas lade regeringen en kulturproposition som stoppar stöd till tidskrifter med samhällsdebatt. Detta drabbar framför allt tidskrifter där regeringens politik ifrågasätts.

Efter stor kritik så ändrade sig regeringen lite, till att i alla fall vilja ge stödet till tidskrifter med ”kulturdebatt i vid mening”. Vad det innebär vet vi ännu inte. Enligt kulturministern kan det i alla fall inkludera texter om feminism och tredje världen.

Journalistförbundet anser att den nya definitionen är utmanande och ”närmast provocerande i sin både inskränkta och inskränkande syn på vad som ryms inom begreppet samhällsinformation”.

Ungefär samtidigt som kulturpropositionen kom, fick vi veta att regeringen skulle mer än halvera Sidas infoanslag. Det innebär bland annat mindre bevakning av svenskt agerande i frågor om effekter av svensk vapenexport, hur svenska företag agerar i fattiga länder, och svenskt agerande i Världsbanken och IMF.

Beslutet skedde utan föregående dialog eller förvarningar till Sida. Några som drabbas är Rädda barnen, Naturskyddsföreningen, Plan Sverige, Världsnaturfonden och flera organisationer som jobbar med funktionshinder.

Nyligen meddelade Rättviseakademin att de tvingas lägga ner helt till följd av detta beslut. Rättviseakademin är ett nätverk som försett unga med viktig fördjupande fakta om tillståndet i världen. Delvis även om Sveriges roll i det hela, vilket inte alltid har varit så smickrande för regeringen.

Vi kan titta lite närmare på en av alla organisationer som drabbats hårt av detta, nämligen FIAN (Food First Information and Action Network) som jobbar för rätten till mat och är rådgivare till både FN och Europarådet. De har nu knappt råd med en halvtidskanslist för hela Sverige.

FIAN arbetar också för att Sverige och EU ska förändra sin handelspolitik. De granskar även hur svenska företag och pensionspengar investerar på ett sätt som förvärrar situationen – särskilt för ursprungsfolk och småjordbrukare som ofta förlorar sina försörjningsmöjligheter på grund av detta.

Dessutom har Sida varit en av huvudfinansiärerna till FIAN International under lång tid, men tvingas nu avsluta sitt direkta stöd från och med 2011.

Regeringens halvering av Sidas infoanslag och försöket till slopat stöd till tidskrifter med samhällsdebatt, framstår onekligen som ett cyniskt sätt att försöka knäcka kritiska röster som arbetar med att synliggöra bakomliggande strukturer. Det främjar knappast demokratin inför riksdagsvalet i höst.

Göran Hådén
Riksdagskandidat Miljöpartiet de gröna

Andra om samhälle, , , , , kulturtidskrifter,

Annonser

Etiketter: , , , ,

4 svar to “Regeringen tystar obekväma röster”

 1. M Says:

  Fins ett annat ord.

  Fashism

 2. RazzTyckerTill: "De nya moderaterna" enbart en förnyelse av vokabulär och klädsel. Says:

  […] Läs mer om Moderaternas sätt att styra: Hållplats Hådén Alliansfritt Sverige Intressant Upplagd av Razmatazuz kl. 09.49 […]

 3. Ewa Larsson Says:

  Regeringren är i alla fall konsekvent.
  Är just nu på FN:s uppföljing av Platform for Action i New York. Den svenska delegationen är minimal med endast några partier och NGO:s representerade. Det är en utvärdering av hur världens länder lyckats med jämställdheten, tydligen en icke prioriterad fråga numera i Sverige. Tacka vet jag Norges regeringsdelegation, de har flera NGO:s med sig och umgås med varandra som lika värda. Efter nästa val vill jag ha en feministisk jämställdhetsminister som ställer upp på kvotering, lika lön och gender budgeting, hälsar ewa larsson.

 4. Bra debatt om global rättvisa « Hållplats Hådén Says:

  […] Borgarna gjorde sitt bästa för att framstå som solidariska. De talade till och med positivt om minskad materiell konsumtion, men fick skämmas för annat. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: