Finns våren?

Enligt almanackan har det nu varit vår i flera dagar, men den olydiga verkligheten vägrar hittills att anpassa sig.

Nordens största kvällstidning Aftonbladet har idag ändå löpsedlar som skriker ut: NU ÄR VÅREN HÄR! Dessutom med det bisarra tillägget ”klart kl. 00.00 i natt”.

I syfte att sälja lösnummer och hoppas att folk ändå har förtroende för tidningens löpsedlar i framtiden, så är detta säkert ett bra lockrop. Men till skillnad från annat skvaller, så kan ju var och en direkt se att detta inte är sant. I alla fall inte för vår del av världen. Våren börjar enligt SMHI:s definition när dygnets medeltemperatur håller sig på plussidan minst sju dygn i följd, om detta sker efter den 15 februari.

De närmaste dagarna kommer det enligt prognosen att bli ner till -11 här i Göteborg, -17 i Stockholm och -25 i Kiruna.

Genom Wikipedia kan vi lära oss att våren  ”ses som positiv av många”. Alla är dock inte övertygade om att våren över huvud taget existerar.

En tongivande vårförnekare är Ida Svensson i Småland. Hennes genomslagskraft har varit enorm. Så till den grad att det i många år har varit mycket vanligt att just vårterminerna i svenska skolor avslutas med en högtidlig samling, där barnen ska uttala att våren – det vill säga det som de nyligen under tre månader blivit itutade att de upplever – egentligen aldrig har hänt.

– Nu så har sommaren kommit, för jag har just tagit bort snön, menar Svensson.

Barnen upprepar ordagrant. Vi går direkt från vinter till sommar, det här med våren är bara en stor konspiration. Budskapet har dessutom tonsatts i dur till Idas sommarvisa, för att enklare ihågkommas och förknippas med positiva känslor.

Många menar att författarinnan bakom detta borde ha förärats nobelpriset. Och det är väl högst rimligt om det nu är så att en hel årstid egentligen inte existerar. Årets vår har dock fortfarande 88 dagar på sig att dyka upp för att motbevisa påståendet.

I väntan på det kan vi ägna oss åt den andra stora kontroversen i visan. Den mycket minderåriga Ida Svensson fixar ju sommaren mer eller mindre på egen hand – är allt det barnarbetet verkligen förenligt med FN:s barnkonvention, bara för att Svensson själv verkar trivas med det?

Nej, i denna gnistrande strid mellan almanackan, verkligheten, Aftonbladet, SMHI, lilla Ida och FN:s barnkonvention, så är det nog bäst att… låta sig indoktrineras av sången i fråga!

Vodpod videos no longer available.

Intressant? Andra om , , , , ,
Media: dn svd ab

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: