Är politiker trovärdiga som journalister?

När jag läste journalistprogrammet så menade de lärare jag frågade att det gick bra att både vara aktiv i ett politiskt parti och samtidigt samhällsgranskande journalist. Men det finns en rad exempel på olika synsätt i den här frågan.

KG Bergström kunde bli politisk analytiker på SVT:s Rapport efter att tidigare ha varit ledamot i Kalix kommunfullmäktige för Moderaterna.

Gustav Fridolin kunde göra samhällsreportage på TV4:s Kalla fakta strax efter att han varit riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Men när Sofia Bothorp efter en tid som kommunalråd för Miljöpartiet ville återkomma som reporter på Sveriges Radio Blekinge så fick hon inte det, för att det inte ansågs trovärdigt.

Det finns flera närbesläktade intressanta tvister.

Flera har ju gått direkt från politiken till välbetalda jobb som lobbyister där de kunnat utnyttja sina kontakter. Även Göran Persson blev ju lobbyist strax efter att han slutat som statsminister.

Sverigedemokraten Richard Jomshof fick inte fortsätta jobba som lärare på gymnasiet i Karlskrona när hans politiska uppfattning blev känd.

Sveriges Radio har rekryterat en nära vän till Daniel Westling för att bevaka just hans bröllop.

Politiker ska granskas av journalister, som båda likt andra ska kunna dömas i domstolar. De som utser nämndemännen som dömer i domstolarna, är kommunfullmäktige genom de politiska partierna.

Jag tror så här: Alla journalister har ju åsikter. De som varit aktiva i ett politiskt parti behöver inte automatiskt vara mer partiska än andra, utan det bör prövas från fall till fall och med tanke på helheten. Samma sak för de relaterade problemen jag tog upp. Det principiellt mest tveksamma ovan är nog att gå direkt från politiken till att få betalt som lobbyist inom samma område.

Intressant? Andra om , , , , , ,

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Är politiker trovärdiga som journalister?”

  1. Walker Says:

    Jag tycker det jävligt viktig att man är så objektiv som möjligt i vanlig nyhetsrapportering men det finns ju en rad områden och tidnings/tv/radio-format där man tillåts vara höger/vänster etc, t ex Internationalen eller medlemstidningar m m.

    Det går ju inte att sticka under stol med att många blir just journalister på grund av sitt intresse för samhällsfrågor. Irriterande är dock att vissa åsikter anses vara mer subjektiva än andra. När jag jobbade på tidning eller gjorde mitt exjobb, ifrågasattes min objektivitet när jag berörde djurrättsfrågor. Som om vanliga köttätare är neutrala i frågan! Yeah yeah…

  2. Göran Hådén Says:

    Absolut! Det finns ju normer inom varje område som allt utgår ifrån. Till exempel att det är mycket viktigare att rapportera om att svenskar råkat illa ut, än att andra människor torteras. Samtidigt säger man sig försvara principen om alla människors lika värde… Med andra ord får man snällt lägga en del av logiken på hyllan om man ska bli framgångsrik journalist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: