Hur högernormen uppstod

På 70-talet var antikapitalistisk kultur som barnboken Sprätten vanligt. Det var på den tiden som till och med moderaternas politik låg klart till vänster jämfört med socialdemokraternas idag.

Då kunde samhällsdebatten präglas av frågor i stil med hur vi ska demokratisera arbetsplatserna mer, och alla partier utom moderaterna var överens om att snart införa sex timmars arbetsdag.

Sverige ställde in melodifestivalen 1976, till stor del för att det var för kommersiellt. Lasse Berghagen ställdes till svars för varför inte även han tog politisk (vänster)ställning i sina sångtexter, och sägs ha försvarat sig med att det var så svårt att rimma på Vietnam 🙂

Hur samhällsnormen sedan kraftigt förskjutits från 70-talets vänstersamhälle till 90-talets och nutidens högersamhälle finns väl beskrivet i boken Höger om! av Stefan Koch (Ordfront, 1999).

I korthet handlar det om att föregångarna till Svenskt näringsliv bestämde sig för att effektivt omsätta sin ekonomiska makt till politisk makt, främst genom att lobba genom så kallad ”övermedia” som tankesmedjor, populärkultur som kampanjen ”Satsa på dig själv” 1979 med kändisar som ABBA-Frida, osv.

Det här påverkade i sin tur dagordningen i t.ex. SVT Rapport och DN Debatt, vilket till slut gjorde att högerns värderingar och problemformuleringar sipprade ner och genomsyrade resten av samhället.

Första kapitlet av Höger om! kan läsas här.

Intressant? Andra om , samhälle, , , ,

Annonser

Etiketter: , , , ,

5 svar to “Hur högernormen uppstod”

 1. razmatazuz Says:

  Ja det är märkligt. Jag undrar hur Socialdemokratin kunde tillåtas vända så som den gjorde, med Kjell-Olof Feldt som kanske främste ansvarig. Undrar hur, eller om, man någonsin ska kunna vända tillbaka till ett mer ifrågasättande samhälle.

 2. RazzTyckerTill: Vad är Grönsocialism? Says:

  […] […]

 3. Saknar skatt på flyg och kött « Hållplats Hådén Says:

  […] Trots att de rödgröna nu förespråkar lägre skatter än sist de hade makten, så är det ändå en ”skattechock” enligt Svenskt Näringsliv, som fortsätter att förskjuta samhällsdebatten åt höger. Bakgrunden till det har jag tidigare skrivit om här. […]

 4. Mittenstrategin är förlegad « Hållplats Hådén Says:

  […] fastlåsningen vid höger-vänster-skalan i kombination med desinformation och bristande insikt om värdet av att bilda opinion, gör att oroväckande många ledande rödgröna tror att grundreceptet för valseger 2014 är att […]

 5. Höger om! « Hållplats Hådén Says:

  […] har tidigare skrivit om hur Sverige sedan 70-talet har gått från att domineras av vänstervärderingar, till att som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: