Anpassa samhället till fler än de morgonpigga

Samhället är idag till stor del tidsmässigt anpassat till de cirka 15 procent av befolkningen vars medfödda dygnsrytm gör att de vill stiga upp tidigt på morgonen. Varför låter vi det vara så?

Delvis är det här en rest från bondesamhället, då det i stort inte var möjligt att anpassa livet till fler än morgonmänniskorna. Gamla nedsättande benämningar som sjusovare är talande för vad som var och är normen. Men det är ingen naturlag att det ska förbli så här.

De flesta har ett sömnbehov på 6-9 timmar. En tonårstjej har i snitt ett sömnbehov på över 9 timmar, men hur många går och lägger sig kl. 21?

I Minneapolis i USA har man accepterat att i alla fall tonåringars morgontrötthet har en biologisk orsak. Därför har alla skoldagars början där senarelagts 1-2 lektioner, upp till kl. 9.40. Efter denna reform förbättrades elevernas betyg i snitt med ett helt betygssteg. I liknande försök i andra amerikanska städer sjönk också sjukfrånvaron.

Ett första steg i Sverige skulle kunna vara lokala initiativ till att jämnåriga klasser uppdelas efter vilka som är morgonmänniskor.

B-samfundet är en förening som finns för att verka för ett samhälle där ingen ska diskrimineras på grund av sin medfödda dygnsrytm. Det gäller förstås inte bara skolor, utan överallt.

Ett sådant samhälle kan öka både effektiviteten och välmåendet. Dessutom kan det bli mindre trafikträngsel om arbetsdagar i högre utsträckning börjar och slutar på olika tider.

Det är hög tid att anpassa samhället till människorna och inte tvärtom.

Källor: Smolensky och Lamberg 2000, Carskadon et al. 1998, Klein 2006.

 

 

 

Intressant? Andra om , , , , ,

Etiketter:

12 svar to “Anpassa samhället till fler än de morgonpigga”

 1. Karin Torell Says:

  Hej Göran!
  Jag lyssnade på en sömnforskare och läkare som menade att 25% av befolkningen var morgonmänniskor, 25% kvällsmänniskor och 50% lite mittemellan… I övrigt håller jag med dig om att samhället är anpassat efter oss morgonmänniskor och det är inte vare sig rättvist eller bra.
  Hälsningar Karin

 2. Ivan Liljegren Says:

  Å andra sidan får man mer dagsljus om man hår upp tidigt, och det lär också vara gynnsamt för välbefinnandet. Som anpassningsbar morgon- och kvällsmänniska (alltså välsignad med lågt sömnbehov) har jag provat bägge varianterna. Vill nog mena att det finns visst fog för det gamla talesättet ”morgonstund har guld i mun”. Detta råd återkommer i många världsreligioner/-filosofier.

 3. Göran Hådén Says:

  Hej Karin!

  Det beror nog helt enkelt på var man drar gränsen för vilka som ska räknas till morgonmänniskor.

  Mvh Göran

 4. Göran Hådén Says:

  Hej Ivan!

  Jag tror att du har rätt i att det är bra att gå upp tidigt, om det är vilket som för ens dygnsrytm. Men då bör man väl gå ut också? 🙂

  Mvh Göran

 5. After school days can increase happiness | Find Happiness Says:

  […] more here and here . Sleep tips in general are here […]

 6. Karin Says:

  Man kan också fundera över hur det socialt sett ses som underligt att vara A-människa… B-typen är ju iallafall pigg nog att följa de sociala koderna när det gäller ”icke jobbrelaterat” umgänge! Spec som yngre så ska ju de flesta sociala sammankomster starta runt 20-tiden… Lagom när A-människan börjar bli sömnig alltså! Blir också ofta lustigt när man försöker föreslå en fika med nån stackars icke-A kl 09 på en söndag, och får en förfärad blick till svar. 😀 Flexibilitet är det bästa helt enkelt, och att inte anta att personen man träffar har exakt samma dyngsrytm som man själv! 🙂

 7. Göran Hådén Says:

  Några källor:
  http://t.co/jH3Tv0GJbA
  http://t.co/GJONoyuEtF
  http://t.co/e5e58Cjdlo

  Se även:
  http://st.nu/opinion/ledare/1.6757233-ledare-biologiska-klockan-bor-fa-styra

 8. Göran Hådén Says:

  M riks och C i Stockholm lyfter nu frågan, M dock med skälet livspusslet:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article21272388.ab
  http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nytt-forslag-ge-stockholms-hogstadieelever-sovmorgon/aRKohu!M5rOk4nv5aarSLjCEPvoWg/

  Forskare: http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/tonaringar-kan-inte-forandra-sina-sovvanor-mer-an-de-kan-stoppa-puberteten-i-ov/

 9. Göran Hådén Says:

  Ansvarig minister, Anna Ekström, ser gärna lokala test av skolstart senare på dagen:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6759908

 10. Göran Hådén Says:

  Ny forskning: Ett fyraårigt experiment visar med hög säkerhet att senarelagd skoldag (start kl 10 istället för 8.50) för 13-16-åringar leder till kraftigt minskad ohälsa och förbättrade skolresultat, utan nämnvärda nackdelar.
  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2017.00588/full

 11. Anna Says:

  På kunskapsskolan i Tyresö börjar eleverna 9:30. De har ändrad starttiden efter att ha läst senaste forskningen.

 12. Göran Says:

  Morgonpigga är lyckligare – pga gener eller samhällets normer?
  https://fof.se/artikel/kvallstrotta-mar-battre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: