Videokonferenser kan nu ersätta många resor

Foto: Fredrik Hjerling

Varför ska vissa så ofta resa runt på möten och föreläsningar, när det nu finns digitala alternativ som fungerar jättebra?

Enbart svenska staten skulle tjäna cirka 500 miljoner kronor om året, om videokonferenser så bara ersatte en av fem tjänsteresor. Miljön gynnas och vi slipper bygga ut för ökad trafik lika mycket.

Videokonferenser och liknande beräknas tiodubblas mellan år 2008 och 2013, enligt nätverksföretaget Cisco. Enligt TeliaSonera är 75 procent av storföretagen redan igång med videomöten, eller är på väg att dra igång under 2010.

Enligt Vägverket står tjänsteresor för cirka 10 procent av resandet i Sverige, vilket gör att vi med digital teknik enkelt skulle kunna minska det totala resandet med två procent, troligen ännu mer.

Landstinget i Västernorrland har minskat sina tjänsteresor med bil och därmed sina koldioxidutsläpp med 16 procent mellan 2008 och 2009. Det med en bättre samordning av tjänsteresorna, samt att landstinget ökat sina videokonferenser med 300 procent på ett år för att undvika onödig bilkörning. Deras mål är att bilresorna ska minska med 25 procent från 2008 till 2010.

Det blir ju allt vanligare att föreläsningar läggs ut på nätet, vilket funkar minst lika bra som att åka och se en föreläsning live. Jag har själv lagt ut ett antal guldkorn här på bloggen och fler finns på ted.com

Miljöpartiet har idag släppt en rapport om vad som bör göras för att Sverige ska bli ledande i EU i användning av videokonferenser. Rapporten kan läsas här.

Intressant? Andra om , , , , , ,

Annonser

Etiketter: ,

Ett svar to “Videokonferenser kan nu ersätta många resor”

  1. Anki Says:

    Vi använder videokonferenser på jobbet och det funkar rätt bra. Vi brukar ha videomöten ungefär en gång i månaden och sedan ses IRL en gång per termin. Det blir mer socialt, mer småprat när man ses på riktigt medan videomöten är mer effektiva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: