Hur valmanifestet lär ändras

Idag släppte Miljöpartiets partistyrelse sitt förslag till valmanifest som finns att läsa här. Det är en väldigt viktig text, eftersom valmanifestet uttrycker vad partiet konkret kommer att prioritera under nästa mandatperiod.

I andra partier är det oftast en liten krets som avgör vad som står i valmanifestet. I Miljöpartiet är hela partiet med och demokratiskt beslutar på kongressen i Uppsala 14-16 maj, vilket brukar innebära ett antal ändringar jämfört med partistyrelsens förslag, ofta till det bättre, som det så ofta blir när fler får vara med och diskutera och bestämma.

Mycket får inte plats i ett kort valmanifest, men ett spontant stalltips är att kongressen i valmanifestet bland annat kommer precisera att Miljöpartiet vill sänka normalarbetstiden till 35 timmar i veckan, kräva bättre styrning av Vattenfall, säga nej till EMU, samt lyfta lyckoperspektivet och djurrätt mer.

Min personliga favoritformulering i förslaget är att ”utsläppen av klimatpåverkande gaser ska minska i enlighet med forskarnas rekommendationer”, vilket gör Miljöpartiet till det i särklass bästa klimatvalet. Ett annat guldkorn är: ”Vi vill lämna köp-och-släng-samhället. Det ska vara lönsamt att reparera när något är trasigt.”

Miljöpartiets valmanifest 2006 finns här för den som vill jämföra.

Media: GP, DN, DN2, Svd, Pb

Intressant? Andra om valet 2010, politik, , , ,

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: