Piratpartister slog ankor

Piratpartiet finns nu i 44 länder och Time har utsett piratpartierna till en av den politiska världens mest intressanta alternativa rörelser. Andra som uppmärksammas av Time är bland annat Marijuanapartiet i USA och det polska partiet för de som älskar öl, som kom in i den ”polska riksdagen” 1991 😉

Time missade dock bland annat tillväxtmotståndarpartiet i Frankrike och Kalle Anka som enbart i Sverige hade hela 32 olika partier vid senaste riksdagsvalet.

Till skillnad från dessa alternativ, så har dock Piratpartiet tagit sig ända in i EU-parlamentet med två mandat. Endast S och M har fler svenska mandat där och endast S och M har fler medlemmar än Piratpartiet. Ung Pirat är dessutom det klart största partipolitiska ungdomsförbundet i Sverige.

Partiledaren Rick Falkvinge publicerade igår en sammanfattning av hur snabbt samhället nu spårar ur när det gäller integritet.

Nu satsar Piratpartiet på riksdagen och för min del får de gärna komma in där. I opinionsmätningarna är det ännu långt till fyra procent, men 22 procent kan tänka sig att rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet och endast tre partier har större stöd bland förstagångsväljarna.

Men vi som bryr oss om mer än Piratpartiets frågor kan vara trygga i att Miljöpartiet också är ett mycket bra val för Piratpartiets frågor, samtidigt som MP har lösningar inom alla möjliga områden. Piratpartiet är inget enfrågeparti, men det är ett fåfrågeparti och det räcker inte.

Undrar hur många som har stort eller mycket stort förtroende för Rick Falkvinge? 51 procent har stort eller mycket stort förtroende för Maria Wetterstrand i den senaste mätningen, vilket innebär att hon endast är fem procentenheter från att leda förtroendeligan bland partiledarna/språkrören. Jag gissar att Rick Falkvinge inte skulle få lika höga siffror…

Frågan är också hur väl Piratpartiets sympatisörer har uppfattat partiets politik? Enligt den här undersökningen så vill inte mindre än 35 procent av Piratpartiets sympatisörer DNA-registrera alla medborgare, hela 48 procent av samma skara vill utöka kameraövervakningen på allmän plats och 38 procent av PP-sympatisörerna vill ”öka övervakningen av medborgarna för att ge ökade möjligheter att komma åt grov brottslighet”.

Intressant? Andra om , , , , , ,

Annonser

Etiketter: , ,

6 svar to “Piratpartister slog ankor”

 1. John Wright Says:

  Mycket bra rubrik… och artikel förstås.

 2. Uno Hansson Says:

  Jag är medlem av mp sedan vi bildades här i Gbg, men samtidigt så är jag medlem i Piratpartiet och kommer att rösta på PP i valet i september. Jag röstade förstås på PP i Eu-valet. För att demokratin skall kunna fungera kvalitetssäkrat så måste alla majoritetsbeslut självklart övertrumfas av de negativa individuella frihetsrättigheterna.

 3. Sten Says:

  Ja du kolla gärna listan på de andra tio intressanta politiska rörelserna så ser du vilken slags lista Times anser PP höra samman med.
  The Tea Party
  The Anti-Masons
  The Euroskeptics
  The Modern Whig Party
  The Polish Beer Lovers’ Party
  American Secessionists
  The Bull Moose Party
  The Freedom Party
  The Pirate Party
  U.S. Marijuana Party

 4. Göran Hådén Says:

  Ja Sten, som du såg så refererade jag till flera av dessa partier. Jag skulle som sagt inte gjort en likadan lista, men bristen på konkurrens visar ändå att Piratpartiet både i Sverige och internationellt är bland de mest intressanta alternativa politiska rörelserna i nuläget.

 5. Kjell Stjernholm Says:

  Har inte ivern för kameraövervakning och dna-registrering att göra med att man lyckades fånga proteströsterna? Tror att PP var de som stoppade SD från ett europamandat…

 6. Göran Hådén Says:

  PP tog sina allra flesta väljare från andra partier/soffor än SD.

  En förmildrande omständighet för Piratpartiet är att den höga andel som inte håller med om centrala delar av partiets politik är räknat på deras sympatisörer, inte de som faktiskt röstat på partiet.

  Det vore intressant att se liknande undersökningar för andra partier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: