Lyckohets?

SVT:s Kobra har kritiserat övertron på positivt tänkande och att det tjänas stora pengar på råd som inte fungerar så bra som utlovat.

Liknande kritik framkommer ibland och visst, det finns en social press att vara lyckad och massor av självhjälpsböcker som bara delvis råkar stämma överens med forskningen. Men varför fördjupa sig i sådant, när det finns gott om seriös lyckoforskning som på lyckobloggen.se och i boken Lyckans verktyg?

Självklart är inte positivt tänkande någon mirakelkur som alltid fungerar för allt, men lika självklart kan det ändå vara värdefullt ibland.

Att bli lyckligare mer än tillfälligt är ett långsiktigt projekt som kräver att man engagerar sig. Därför kan det vara problematiskt när dagspressen populariserar den positiva psykologin och försöker ge några enkla råd för hur man blir lyckligare, vilket i och för sig kan lyckas, men som minst lika ofta kan stjälpa mer än hjälpa. Michael Horvath bloggar läsvärd kritik på Hjälp mot självhjälp.

Att den positiva psykologin sprider sig över världen är väldigt bra. Men som med allt annat så gäller det att vara på sin vakt mot de som hänger på en framgångsvåg för att tjäna enkla pengar utan att värna om vad det verkligen handlar om.

Vodpod videos no longer available.

Intressant? Andra om , , , , ,

Etiketter: ,

3 svar to “Lyckohets?”

  1. CG Says:

    Jag tänker att man kan ersätta kanske 85% av alla psykologer, terapeuter, kvacksalvare och mirakelmediciner med Bodil Malmsten. Eller Stig Claesson. Men istället läser folk kvälls- och veckopress och får gå till psykologer, terapeuter, kvacksalvare och äta mirakelmediciner. Det är väldigt synd.

  2. Sammanfattning – så kan du bli lyckligare « Lyckobloggen Says:

    […] Göran Hådén goran.haden@globalhappiness.com […]

  3. Sammanfattning – om lyckoforskning « Lyckobloggen Says:

    […] Göran Hådén goran.haden@globalhappiness.com […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: