Hej då!

Станислав Евграфович Петров är kanske den nu levande person som gjort störst insats för freden i världen, när han den 25 september 1983 trotsade reglerna och valde att inte ge order om en omedelbar storskalig attack med kärnvapen mot USA. Datorerna visade att USA hade avfyrat kärnvapenmissiler mot Sovjet, men Stanislav Petrov som vikarierade som ansvarig valde att inte tro på det. Idag sägs Petrov vara utfattig, försupen och deprimerad. Nu har han i alla fall fått tack.

Just den mänskliga faktorn och sårbar IT är det som gör att tredje världskriget när som helst kan bryta ut inom en kvart, genom kärnvapen som avfyras av misstag. Det har varit väldigt nära ett antal gånger och ingen har idag riktigt koll på vem som har kärnvapen och än mindre var det finns kärnvapnen, eftersom många är placerade på u-båtar som far runt på internationellt vatten. Däremot vet vi att de kärnvapen som finns lätt skulle räcka till att utplåna det mesta livet på jorden.

Mot bakgrund av det så är det fascinerande vilket kompakt ointresse som de flesta politiker har för kärnvapenhotet, även om Ryssland och USA idag tog några steg i rätt riktning.

Vi får helt enkelt hoppas att resten också kommer att agera som Stanislav Petrov, som inte lär få Nobels fredspris i år heller. Han räddade ju bara världen.

Intressant? Andra om politik, , , , , , kärnvapen

Media: AB, DN, DN2, DN3, DN4, SvD, SvD2, SvD3

Annonser

Etiketter: ,

4 svar to “Hej då!”

 1. Michael Karnerfors Says:

  Ett påpekande: Petrov hade inte auktoritet att avfyra missiler. Hans beslut betod i att tolka larmet som felaktigt och inte skicka det vidare till överordnade som faktiskt hade rätt att avfyra.

  Huruvida en rapport uppåt hade resulterat i kärnvapenkrig är också en fråga för debatt. Petrov’s beslut att inte rapportera detta som något annat än en bugg i systemet berodde på att systemet rapporterade enbart ett inkommande mål åt gången. Detta skulle vara helt ologiskt… man börjar inte ett kärnvapenkrig med en missil, och Petrov var inte den enda som visste detta.

  I vilket fall som helst fick han beröm och uppskattning för hans agerande, även om han också fick en mindre reprimand för att han inte skötte pappersarbetet korrekt.

 2. Michael Karnerfors Says:

  Varför du taggar detta med ”kärnkraft” tycker jag dock är märkligt. Detta har ju ingeting med kärnkraft att göra. 🙂

 3. Göran Hådén Says:

  Säkerligen skulle fler ha agerat som Petrov, och säkerligen skulle vissa andra ha gjort fel och orsakat kärnvapenkrig. Det är just det som är så skrämmande, att vi flera gånger har klarat oss ifrån kärnvapenkrig med så små marginaler.

  Och jämfört med vad t.ex. fredspristagare Obama gjort för freden, så borde Petrov klara sig bra i en jämförelse 🙂

  Berömmet till Petrov har främst kommit på senare år, men för allmänheten blev ju det här också känt först 1998.

  För övrigt tror jag att personer som är intresserade av kärnkraft ofta även är intresserade av kärnvapen, vilket i alla fall verkar stämma i ditt fall 🙂 Ibland finns ju en koppling.

 4. Michael Karnerfors Says:

  Kärnvapen är facinerande saker… japp! Hoppas de förbannade tingestarna skrotas för gott snart. 😀

  /Micke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: