Flipperspelandet som vi betalar

Tobinskatten ska begränsa den kortsiktiga spekulationen i utländska valutor, vilket skulle betyda väldigt mycket för stabiliteten och rättvisan i ekonomin.

Bland andra Gordon Brown, Nicholas Sarkozy och Angela Merkel har efter den senaste finanskrisen uttalat stöd för för att införa en tobinskatt eller liknande, trots att det inte vore tillåtet enligt EU:s fördrag.

Efter att tobinskatten plötsligt varit nära att bli verklighet, så verkar det nu ändå inte bli av. I alla fall inte just nu.

En annan del av det globala flipperspelet med våra pengar är att cirka 30 procent av aktiehandeln i Sverige nu handlar om att ha en maskin som handlar några miljondels sekunder snabbare än konkurrenternas.

Birger Schlaug frågar sig åter vad som är skillnaden mellan mentalsjukhus och världens börser. I stort är det spekulativa flödet cirka 50 gånger större än det reella handelsutbytet. Är det så här vi vill ha det? Ett globalt kasino som i slutändan vi får betala.

Mer bakgrundsinfo finns här och mer info om nuläget finns här.

Intressant? Andra om , , , , , .

Annonser

Etiketter:

2 svar to “Flipperspelandet som vi betalar”

  1. Finanskrisen, några siffror « Storstad Says:

    […] men förespråkar reglering – och resonerar läsvärt. Verkar vara en riktigt bra blogg! Hållplats Hådén och Jerker Nilsson skriver också. […]

  2. Barnen drabbas alltid | Kulturbloggen Says:

    […] men förespråkar reglering – och resonerar läsvärt. Verkar vara en riktigt bra blogg! Hållplats Hådén och Jerker Nilsson skriver […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: