Nisse Simonssons senaste

Idag är det Världsbokdagen, vilket jag tänkte uppmärksamma med en recension av min senast lästa bok.

Läkaren Nisse Simonson sägs vara ”en av Sveriges mest uppskattade föredragshållare”. Hans senaste storsäljande bok heter ”Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?”

Det är en trevlig och kort bok, men det finns andra i samma genre som jag tycker är betydligt mer givande, till exempel den här föreläsningen och den här boken, som det borde finnas stor potential för med tanke på hur populär Nisse har blivit.

Trots titeln, så mår ju de flesta trots allt rätt bra, men varför vi inte ökat välbefinnandet i Sverige på länge är helt klart en relevant fråga.

Att sammanfatta boken går rätt snabbt, så det har jag gjort nedan så att du inte behöver läsa boken 🙂

Nisse skriver:

Lita på din intuition.
Positivt tänkande fungerar.
Negativa tankar smittar mer än positiva tankar.
Sorgliga skildringar i litteraturen och musik i moll får högre status.

Varje tanke påverkar vår kropp och vårt immunsystem rent fysiskt. Därför: För patienter som lär dö, så bör läkare berätta om någon som klarat sig trots dåliga odds.

Många dör strax efter att ens partner dött, det gäller främst män. Kvinnor ältar mer än män, vilket starkt bidrar till att de är deprimerade mer än dubbelt så ofta som män.

Vi har i grunden sju känslor som styr oss: Glädje, ilska, oro, sorg, äckel, rädsla och skräck. Sex av dem är negativa och bara en är positiv: glädjen.

Martin Seligman menar att det som främst kännetecknar de som inte så lätt blir deprimerade är att de är tacksamma och förlåtande optimister. Flest optimister bör återfinnas på travbanor och liknande. Optimister lever 7-8 år längre än pessimister.

Våld i media leder till emotionella skador hos känsliga barn, menar psykolog- och psykiatriförbunden i USA.

Att sjukskriva någon är ofta kontraproduktivt. Stress bör inte kureras med vila, utan med trädgårdsarbete och naturvistelse.

Antidepressiva läkemedel, lyckopiller som Prozac och Cipramil, skrivs ut cirka 700 000 gånger om året i Sverige, till en kostnad av nästan en miljard om året. Cipramil är dock inte ett dugg bättre än placebo, sockerpiller. Däremot har Cipramil många biverkningar.

Våra kroppar har inte hunnit anpassa sig till mjöl och mjölk, eftersom vi bara ätit sådant i 10 000 år. Ät mer omega-3.

Det här är en sådan där bok där det ofta är svårt att veta som är fakta, vad som Nisse bara hört någonstans och vad som är hans egna teorier.

Miljöhänsyn verkar inte heller vara Nisse Simonsons främsta intresse. Bland annat berättar han om hur han flög hem över natten, kom i säng 00.30 och steg upp 05.00, bara för att slippa ensamheten på hotellet. Han berättar också om hur han köpte två borrmaskiner utifall att den ena skulle gå sönder…

Trevlighet och folklighet klarar däremot Nisse galant. Här är ett klipp med höjdpunkter från hans föreläsning 🙂

”Alla dessa dagar som kom och gick, aldrig visste jag att det var livet.”

Intressant? Andra om , ,

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: