Märkliga odds till svenska valet

För några år sedan kom en undersökning som visade att en av de saker som utmärker Miljöpartiets sympatisörer mest, är att de inte ägnar sig åt spel och dobbel.

Det är oftast ett klokt och rationellt beslut, men när det gäller politik finns ofta väldigt gynnsamma odds.

Spelbolagen får mycket gratisreklam när media skriver om de här oddsen, vilket delvis väger upp att det är lätt att tjäna pengar på för den som är någorlunda insatt i politik. Spelbolagen hinner också få en del ränta på pengarna om folk spelar långt innan valet äger rum.

Åtta månader innan folkomröstningen om EMU 2003, gav nej till EMU 3,25 gånger pengarna, trots att nej-sidan ledde i opinionsmätningarna. Inför EP-valet förra året fanns också en rad odds som var rena julaftonen för spelarna.

I år verkar inte oddsen vara lika extrema, men det är ändå uppseendeväckande att man kan få 2,1 gånger pengarna om de rödgröna vinner valet. Oddsen på det från alla spelbolag finns här.

Att alliansen vinner valet ger exakt samma odds som att Birgitta Olsson (fp) är kvar som EU-minister efter valet – därmed finns ju ingen som helst poäng med att spela på det sistnämnda istället för det förstnämnda, då det sistnämnda förutsätter att det förstnämnda händer… 🙂

Att Miljöpartiet får över 8,5 procent av rösterna ger 2,5 gånger pengarna, och nu är det snart ett år sedan Miljöpartiet låg så ”lågt” i opinionsmätningarna.

Att Mona Sahlin (s) bär ”väskan” (Louis Vuitton) på valdagen 19/9 2010, ger 6 gånger pengarna.

Att MC-partiet får mer än 0,5 % av rösterna vid valet 2010 ger 9 gånger pengarna.

Att Gustav Fridolin blir nytt språkrör för Miljöpartiet ger 1,14 gånger pengarna.

Fler odds här.

Nu väntar vi bara på att någon politiker ska ertappas med att spela på något de har inside info om…

Intressant? Läs andra om Alliansen, Val 2010, Socialdemokraterna, politik, ekonomi

Etiketter:

3 svar to “Märkliga odds till svenska valet”

 1. Joakim Rönngren Says:

  Hej,

  Kul att du intresserat dig för frågan men lite trist är det att du avfärdar värdet av odds som en fingervisning om utfall. Opinionsmätningen har ju som bekant sina svagheter när det gäller just utfall på längre sikt. Olika odds hos olika operatörer handlar nog om volymer och hur länge oddset varit publicerat. Det är som bekant i huvudsak spelarens insatser som avgör oddset.

  Jag skrev en liten sak förra sommaren som jag sänder med:

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/06/28/enligt-marknaden-vinner-reinfeldt-valet-nasta-ar

  Tärningen är kastad,

  Joakim Rönngren

 2. Göran Hådén Says:

  Hej Joakim!

  Jag tycker att odds har stor potential att vara mer intressanta än opinionsundersökningar för att förutse resultat. Det jag här reagerar på är hur fel oddsen kan hamna när det gäller politik.

  Du fyller ju också själv på med exemplet om hur ni på Ladbrokes gav 1001 gånger pengarna om Mona Sahlin blev ny partiledare efter Göran Persson, innan de kunnigare spelarna såg till att oddset sjönk.

  Mvh Göran

 3. Joakim Rönngren Says:

  Det är mänskligt att fela och sedan otroligt intressant att se spelarkollektivets visdom rätta till dem. Sahlinoddset är inte en av våra ljusaste stunder men som jag minns det nu fick vi sänka ner till 15 gånger i rask takt när vi till sist slutade få intresse för Sahlin som ordförande i SAP. Det är inget favoritodds de heller, Wanja var en sensationellt stark kandidat under den inledande perioden men blev sedan utom förväntan. Puh det blev en dyr historia.

  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/ladbrokes/pressrelease/view/514

  Joakim

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: