Saknar skatt på flyg och kött

I de rödgrönas budgetförslag idag går det mesta i rätt riktning, men tyvärr inte kraftigt nog när det gäller miljö, solidaritet och lycka.

När det gäller solidaritet och lycka så är det fullt möjligt att kompromissa. Det är inte alltid bra att göra det, men det går.

När det gäller miljön är det däremot omöjligt att kompromissa. Naturen har sina villkor, oavsett vad några politiker beslutar. Därför saknar jag bland annat skatt på flyg och kött, samt större förändringar än de föreslagna.

Som det ser ut nu kommer tyvärr även de rödgröna att behöva en rejäl portion tur för att klara miljömålen i tid, om inte kraven skärps snart.

För att rädda valsegern räcker det att vara bättre än borgarna. Men för att rädda oss själva behövs mer än så.

Det behövs fler som förskjuter samhällsdebatten i grön riktning, så att de rödgröna framöver kan göra det som behövs för miljön, utan att reaktionen blir att de flesta klagar på att bensinen blir en 50-lapp dyrare i månaden – trots att det är en politik som de flesta tjänar på.

Det är också synd att de rödgröna accepterar det mesta av borgarnas skattesänkningar. Det gör att det blir fler bestående avtryck än nödvändigt av borgarnas fyra år vid makten. Jag tror att det även med rådande opinionsläge hade funnits utrymme att göra mer utan att riskera borgerlig valseger.

Trots att de rödgröna nu förespråkar lägre skatter än sist de hade makten, så är det ändå en ”skattechock” enligt Svenskt Näringsliv, som fortsätter att förskjuta samhällsdebatten åt höger. Bakgrunden till det har jag tidigare skrivit om här.

Men som sagt, det mesta går ändå i rätt riktning. Några exempel:
Ny skatt på förmögna: från år 2012 – fyra miljarder kronor
Koldioxidsskatt: år 2011 – tre miljarder, år 2012 – fem mdr kr
Högre alkohol- och tobaksskatt: två miljarder kronor
Besparing försvaret: två miljarder kronor

Avskaffat avdrag för hushållsnära tjänster (RUT-avdraget)
Mer pengar till kommunerna
Bättre villkor för ensamföräldrar
Satsningar mot barnfattigdomen

Hela budgetmotionen finns här.

För de som inte vill fördjupa sig i dessa siffror så erbjuder istället SvD idag rapportering om att en man på Arlanda har klämt fingret, att en pojke i Traneberg har svimmat, samt att en kvinna på Kungsholmen har huvudvärk. Vi utgår givetvis ifrån att SvD uppdaterar oss om läget så fort de vet mer!

Intressant? Andra om , , , , , ,

Media: SVD, SVD2, SVD3, Helene Sigfridsson, DN, Ab, E24, Ab2, Ex, GP, DN2, DN3, SVD4

Annonser

Etiketter: , ,

9 svar to “Saknar skatt på flyg och kött”

 1. kaibigan Says:

  Ett klämt finger kan kanske låta banalt, men en trafikolycka orsakad av en av många hänsyslösa cyklister är väl på plats att rapportera. Själv väjer jag aldrig för en cyklist på övergångställe eller gångbana. Jag vill citera Clintan som Dirty Harry, ”come on, make my day”.

 2. Göran Hådén Says:

  Vilken nytta eller glädje har vi att läsa om en enskild trafikolycka?

  Nej, det är hög tid att nyhetsbanta!
  https://hallplatshaden.wordpress.com/2009/12/31/nyhetsbanta

 3. klokbok Says:

  Menar du att mänsklig lycka är något Staten ska styra?

 4. Göran Hådén Says:

  Politiska beslut gör inte människor lyckliga, men kan skapa bättre förutsättningar för människor att finna sin lycka, och åtminstone låta bli att sätta käppar i hjulet för människors lycka.

  Den som vill läsa längre resonemang i frågan kan se debatten mellan mig, Johan Norberg med flera på http://www.lyckobloggen.se/?p=1085

 5. klokbok Says:

  Då förstår jag hur du menar 🙂

  Och innan jag läst länken, kan jag t om hålla med dig.

 6. Det Rödgröna alternativet är presenterat « Jakob Lundgren Says:

  […] som skriver om den är Göran Hådén, Peter Andersson 1 & 2 och Helene […]

 7. Anonym Says:

  Ja flyg och köttskatt känns både grundläggande och viktiga för en förändrad attityd och för en riktning där vi betalar för de konsekvenser vårat handlande får.

 8. Torun Says:

  Ja flyg och köttskatt känns både grundläggande och viktiga för en förändrad attityd och för en riktning där vi betalar för de konsekvenser vårat handlande får.

 9. Pierre Ringborg Says:

  Skatt på flyg och kött. Jo min lyconivå höjs antagligen men det är väl att MINSKA användningen som är syftet inte att betala reformer. När de höjer skatten på alkhohol och tobak förutsätter det en viss användning trots att det finns skaderisker. Jag är trött på politik som förutsätter skadlig användning för att finansiera röda reformer. MP har gått in i fällan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: