Vår Gud Mammon?

De senaste dagarnas debatt om statsfinanserna har skett som om ekonomin vore mer eller mindre frikopplad från övrig politik.

En rad artiklar i stil med Aftonbladets ”Så påverkas du om de rödgröna vinner valet” har fötts fram, där fokus enbart ligger på vilket blocks budget som gör att DU kortsiktigt kan spara några kronor extra.

Pengar är viktigt för den som inte har sina grundbehov tillfredsställda. Men forskningen visar tydligt att för de allra flesta i Sverige så är det viktigaste inte kortsiktiga plånboksfrågor, även om många tycks tro det.

Än är det drygt fyra månader kvar till valet. Här är några frågor som borde vara centrala i debatten:

Vad ska vi göra åt att lyckonivån i Sverige inte ökat ett dugg sedan åtminstone 80-talet?

Vad ska vi göra åt att cirka en miljard människor varje dag måste gå och lägga sig hungriga?

Vad ska vi göra åt att miljoner djur enbart i Sverige tvingas leva under tortyrliknande förhållanden?

Vad ska vi göra åt att samhället behöver göra en enorm miljöanpassning de närmaste åren?

Vi lever nu i de allra sista åren då vi fortfarande kan klara klimatkrisen. De rödgröna föreslår då en blygsam höjning av bensinskatten och vad blir reaktionen? Jo, att några tior extra i månaden är för dyrt. Ridå.

Det sägs att Sverige är sekulariserat. Vissa menar att det inte stämmer – att vi bara har gått över till att dyrka pengaguden, Mammon. Att ekonomismen är vår största religion idag, bisarrt nog även anammad av det parti som säger sig bygga på kristna värderingar.

Men ekonomi betyder ju faktiskt hushållning med begränsade resurser och måste därför gå hand i hand med en hållbar miljöpolitik. Problemet är kortsiktigheten och att vi så lätt glömmer bort att pengar bara är medel som i bästa fall kan underlätta för oss att uppnå livets verkligt viktiga värden.

Intressant? Andra om  , , samhälle, politik, , , ekonomi

Media: SvD, SvD2, SvD3, GP, DN

Annonser

Etiketter: , , , ,

5 svar to “Vår Gud Mammon?”

 1. soli01 Says:

  Visst är vi många som tittar i plånboken en av dem är jag. Pensionär sedan ett antal år.
  Vi vet att den nu rödgröna alliansen ser skattehöjningar som det enda rätta. De som nu jobbar och sliter varje dag råkar få lite lättnad av skatten genom jobbskatteavdraget har det nu gapats högljutt om . Stora delar kommer de dock att ha kvar av detta eländiga påhitt som alliansen infört. Har barn och barnbarn och de ser att det visst har blivit mera i plånboken. Vem vill inte detta!?
  Mycket gäller pengar, men det viktigaste är att vi nu kan hålla borta vänsterpartiet från någon regering för de är det vekliga skattehöjarpartiet.
  Kan inte smälta att se Ohly som minister – gnager i en gammal sosse. Det experimentet kan jag inte ställa upp på. 🙂

  Det finns visst värden utöver pengar i plånboken, men ser inte en rödgrön regering med denna sammansättning som något att längta efter.

  Borg är efter Sträng den bästa finansminister vi haft i modern tid!

 2. Göran Hådén Says:

  Jag tycker att det har varit tydligt hittills att Vänsterpartiet inte får igenom särskilt mycket i det rödgröna samarbetet, så huruvida Ohly blir minister eller inte tror jag inte kommer att förändra så mycket.

  Tyvärr är det ju bara på kort sikt skattesänkningar ger mer pengar i plånboken. När vi använder mindre pengar till att sköta om samhället nu, så blir det mycket högre kostnader på sikt. Några exempel som Alliansen står för jämfört med de rödgröna är mindre pengar till utbildning, järnvägar, bostäder och klimatomställningen.

 3. Demoskop igen. « essbeck Says:

  […] 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, […]

 4. Oskrivet vecka 18 – Kuniri Says:

  […] för oss.Till sist så skriver Göran Hådén, som nog står för nätets bästa läsvärde, om avguden Mammon, om de rödgrönas vårbudget och tipsar om några småfakta och en text i Camino av Caroline […]

 5. Göran Hådén Says:

  Ännu ett exempel:

  Finansminister Anders Borg (M) sa på en pressträff att oppositionens förslag på skattehöjningar hotar jobben.
  – De här breda skattehöjningarna som man nu lägger ut gör att mer än 3 miljoner löntagare får höjda skatter. Det betyder att alla de som varje morgon sätter sig i bilen och åker till jobbet kommer att vara förlorare på den här politiken.
  http://www.skolvarlden.se/artiklar/sa-forandras-skolan-vid-maktskifte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: